Obědy - Večeře
  • 25 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 60 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Šunkofleky s kysaným zelím
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.6/5)

Zapékané fleky se šunkou a kysaným zelím. Tradiční český recept spojuje voňavou šunku, křupavou cibulku a jemně kyselé zelí s nadýchanou vaječnou zálivkou.

  • Vyvážené spojení chutí
    Jemná vaječná směs a pikantní zelí tvoří harmonii, která působí lákavě i sytě.
  • Snadná úprava velikosti porcí
    Recept dovoluje připravit menší pekáček pro dva nebo velký plech pro celou rodinu.
  • Křupavá kůrka
    Zapékání vytváří povrch, který dodá každému soustu kontrast vůči jemnému vnitřku.
  • Výživová hodnota
    Zelí přispívá vitamínem C a vlákninou, šunka zajistí přísun bílkovin.
  • Univerzálnost použití
    Hodí se na všední oběd, slavnostní příležitost i studený bufet.

Ingredience

Počet porcí
/fleky/
/uzená/
/na vymazání pekáče/
/na vysypání pekáče/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    675 kCal
    2 824 kJ
  • Tuky
    20,85 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    8,34 g
  • Sacharidy
    84,20 g
  • - z toho cukry
    10,12 g
  • Bílkoviny
    33,43 g
  • Sůl
    4,93 g
  • Vláknina
    5,03 g
  • Energie
    2 702 kCal
    11 305 kJ
  • Tuky
    83,39 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    33,35 g
  • Sacharidy
    336,79 g
  • - z toho cukry
    40,48 g
  • Bílkoviny
    133,71 g
  • Sůl
    19,72 g
  • Vláknina
    20,10 g

Postup přípravy

1
Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus, sceďte a nechte okapat.
2
Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova.
3
Přidejte pokrájenou šunku, krátce orestujte.
4
Vmíchejte kysané zelí, duste přibližně 10 minut, aby se chutě propojily.
5
Směs promíchejte s těstovinami, ochuťte solí a pepřem.
6
Pekáč vymažte máslem a vysypte strouhankou.
7
Připravte zálivku z rozšlehaných vajec a mléka, nalijte ji rovnoměrně na směs v pekáči.
8
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 35 minut, dokud povrch nezezlátne.