Moučníky a dezerty
  • 25 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 60 min.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Torta di Nocciole - italský dort z regionu Piemont plný lískových ořechů
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4/5)

Torta di Nocciole voní Piemontem. Pražené lískové ořechy a máslové těsto tvoří dezert s hlubokou chutí. Jemný dort bez krému, přesto bohatý a výrazný.

Torta di Nocciole má v piemontské kuchyni nezastupitelné místo, protože ctí surovinu, kterou region vnímá jako součást své identity - lískový ořech z Langhe. V oblasti, kde rostou ořechy s chráněným označením původu, se peče dort, který nepotřebuje krémy ani polevy. Jeho hodnota spočívá v intenzitě oříškové chuti a jemném těstě bez nadbytečného dekoru.

Základem receptu jsou mleté ořechy, máslo a našlehaný sníh z bílků. Ty se vyšlehají natolik, aby při pečení vytvořily lehce nadýchanou strukturu. Přidání žloutků do máslové pěny stabilizuje těsto a dodá mu sytější odstín.

Historie dortu sahá k venkovským domácnostem, kde se připravoval bez potřeby luxusních ingrediencí. Nepoužívám ani čokoládu, ani ovocné složky. Soustředím se na jednu chuť a její vrstvy. Ořechy se nejprve krátce opraží, což jim dodá hlubší tón, pak se umelou najemno. Tím získám hladké těsto, které není zrnitě suché.

Ingredience

Počet porcí
/1 g = špetka/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    386 kCal
    1 615 kJ
  • Tuky
    28,06 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    8,55 g
  • Sacharidy
    29,68 g
  • - z toho cukry
    21,88 g
  • Bílkoviny
    7,25 g
  • Sůl
    0,53 g
  • Vláknina
    2,44 g
  • Energie
    3 089 kCal
    12 922 kJ
  • Tuky
    224,50 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    68,41 g
  • Sacharidy
    237,40 g
  • - z toho cukry
    175,00 g
  • Bílkoviny
    58,00 g
  • Sůl
    4,20 g
  • Vláknina
    19,50 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 170 °C. Vymažte dortovou formu máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
2
Lískové ořechy nasucho opražte na pánvi nebo v troubě, poté je oloupejte a rozemelte najemno.
3
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh.
4
V jiné míse utřete máslo s cukrem do světlé pěny. Přidejte žloutky a vanilkový extrakt, důkladně promíchejte.
5
Vmíchejte mleté ořechy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků.
6
Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch.
7
Pečte přibližně 35 minut. Zkontrolujte špejlí, po vytažení musí být suchá.
8
Dort nechte vychladnout, poté poprašte moučkovým cukrem. Podávejte samostatně nebo se šlehačkou.