Nápoje
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 0 min.
    VAŘENÍ
  • 10 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Bazalková limonáda
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.3/5)

Bazalková limonáda je osvěžující nápoj s jemnou bylinkovou chutí, která se skvěle doplňuje s kyselostí citronu. Sladkost cukru vyvažuje svěžest bazalky a vytváří harmonickou kombinaci chutí.

Bazalková citronáda představuje dokonalé spojení osvěžující kyselosti čerstvě vymačkaných citronů a jemné, aromatické svěžesti bazalky. Tento elegantní nápoj s delikátní rovnováhou sladkosti a kyselosti okamžitě probouzí smysly a přináší úlevu i během nejparnějších letních dnů. Křišťálově čirá tekutina s nádechem zelené a jemnými bublinkami perlivé vody tančícími mezi kostkami ledu vytváří nejen lahodný, ale i vizuálně podmanivý dojem.

Tento osvěžující nápoj se skvěle hodí na letní zahradní slavnosti, pikniky v přírodě nebo jako elegantní nealkoholický doplněk k lehkým pokrmům. Bazalková citronáda dokonale doplňuje středomořskou kuchyni, zejména pokrmy s rajčaty, mozzarellou nebo grilovanými rybami. Její bylinná svěžest činí z tohoto nápoje také vynikající volbu pro horké odpolední siesty, kdy tělo touží po hydrataci a osvěžení. S plátky citronu jako dekorací je tento nápoj nejen potěšením pro chuťové pohárky, ale i pastvou pro oči.

Ingredience

Počet porcí
/studená/
/čerstvě vymačkaná/
/perlivá, volitelné/
/plátky na ozdobu/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    61 kCal
    255 kJ
  • Tuky
    0,06 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,00 g
  • Sacharidy
    15,30 g
  • - z toho cukry
    13,38 g
  • Bílkoviny
    0,57 g
  • Sůl
    0,03 g
  • Vláknina
    0,63 g
  • Energie
    245 kCal
    1 024 kJ
  • Tuky
    0,23 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,00 g
  • Sacharidy
    61,18 g
  • - z toho cukry
    53,50 g
  • Bílkoviny
    2,26 g
  • Sůl
    0,12 g
  • Vláknina
    2,52 g

Postup přípravy

1
Do mixéru vložte čerstvou bazalku, cukr a citronovou šťávu. Mixujte dohladka.
2
Směs přelijte do velké karafy a zalijte 1 litrem studené vody.
3
Přidejte led a plátky citronu.
4
Pokud chcete perlivou variantu, přilijte perlivou vodu těsně před podáváním.
5
Promíchejte a nechte pár minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.
6
Servírujte chlazené s ledem a čerstvou bazalkou na ozdobu.