Cukroví
  • 45 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 60 min.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Bezlepkové vánoční cukroví
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (3.7/5)

Bezlepkové linecké cukroví s mandlovou moukou a dvěma druhy džemu. Křehké máslové těsto s vanilkou vytváří dokonalou kombinaci s malinovou nebo meruňkovou náplní. Tradiční vánoční sušenky bez lepku s autentickou chutí. Nepoznáte od tradičních lineckých.

  • Dokonalá křehkost bez lepku
    Mandlová mouka díky přírodním olejům vytváří stejnou křehkost jako máslo v klasickém receptu.
  • Delší čerstvost
    Vitamín E z mandlí působí jako přírodní antioxidant a prodlužuje trvanlivost cukroví až o týden.
  • Stabilní tvar při pečení
    Bezlepková směs s mandlovou moukou drží tvar lépe než čistě pšeničné těsto.
  • Vyšší nutriční hodnota
    Mandlová mouka přináší hořčík pro nervovou soustavu a zdravé nenasycené tuky.
  • Snadné zpracování
    Těsto se nevlepí na válej ani vykrajovátka, což usnadňuje práci s různými tvary.

Ingredience

Počet porcí

1 porce = cca 25 kousků cukroví

/přípradně Bezlepková mouka univerzální/
/1 g = špetka/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    5 198 kCal
    21 748 kJ
  • Tuky
    227,97 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    103,84 g
  • Sacharidy
    524,88 g
  • - z toho cukry
    304,27 g
  • Bílkoviny
    66,05 g
  • Sůl
    1,26 g
  • Vláknina
    41,20 g
  • Energie
    5 198 kCal
    21 749 kJ
  • Tuky
    227,97 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    103,84 g
  • Sacharidy
    524,88 g
  • - z toho cukry
    304,27 g
  • Bílkoviny
    66,05 g
  • Sůl
    1,26 g
  • Vláknina
    41,20 g

Postup přípravy

1
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Smíchejte bezlepkovou mouku s mandlovou moukou a solí.
2
Utřete změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidejte žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
3
Vmíchejte moučnou směs a zpracujte na hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte v ledničce odpočinout 3 hodiny.
4
Rozdělejte těsto na dvě části. Rozválejte první část na pomoučené ploše na tloušťku 3 mm.
5
Vykrajujte tvary podle libosti - hvězdičky, srdíčka nebo kolečka. Polovina bude celá, polovina s menším otvorem uprostřed.
6
Druhou část těsta zpracujte stejně. Všechno cukroví uložte na plech vyložený pečicím papírem.
7
Pečte na 170°C po dobu 12-14 minut do světle zlatavé barvy. Nenechte příliš zhnědnout.
8
Nechte vychladnout na plechu 5 minut, poté přeneste na mřížku.
9
Celé části potřete džemem a přikryjte částmi s otvorem. Jemně přitlačte.
10
Posypte přes sítko moučkovým cukrem. Skladujte v uzavřené dóze.
Myslíte si, že špaldová mouka je bezlepková? Omyl! Špalda je starý druh pšenice a lepek obsahuje – jen v jiné formě. Díky svému přirozenému zpracování však bývá lépe snášena. Pro celiaky je ale stále nevhodná. → více