Cukroví
  • 50 min.
    PŘÍPRAVA
  • 10 min.
    VAŘENÍ
  • 1:02 hod.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Kávové vánoční cukroví
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.9/5)

Kávové cukroví s krémem patří mezi ty vzácnější druhy, co se na Vánoce dělají. Těsto má díky instantní kávě výraznou kávovou chuť. Krém z uvařeného espressa vytváří jemnou náplň, která drží tvar i po několika dnech. Poleva z hořké čokolády dodává elegantní vzhled. Příprava zabere čas, ale výsledek stojí za to.

Lískové ořechy v těstě slouží dvěma účelům. Přidávají jemnou oříškovou chuť, která ladí s kávou lépe než univerzální vlašské ořechy. Mleté ořechy také absorbují část vlhkosti, díky čemuž těsto získává na křehkosti.

Ingredience

Počet porcí

Těsto

/mleté/

Kávový krém

/na 140 ml silného espressa/

Čokoládová poleva

Nutriční hodnoty

  • Energie
    5 928 kCal
    24 803 kJ
  • Tuky
    392,82 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    209,94 g
  • Sacharidy
    570,77 g
  • - z toho cukry
    302,61 g
  • Bílkoviny
    67,49 g
  • Sůl
    4,32 g
  • Vláknina
    42,96 g
  • Energie
    5 928 kCal
    24 801 kJ
  • Tuky
    392,82 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    209,94 g
  • Sacharidy
    570,77 g
  • - z toho cukry
    302,61 g
  • Bílkoviny
    67,49 g
  • Sůl
    4,32 g
  • Vláknina
    42,96 g

Postup přípravy

1
Mouku prosejte do velké mísy. Přidejte prášek do pečiva, instantní kávu, moučkový cukr, mleté ořechy a vše důkladně promíchejte.
2
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Nakrájejte jej na kostky a přidejte do moučné směsi.
3
Přidejte žloutky a mléko. Zpracujte vše v hladké těsto, které se nelepi na prsty. Pokud by bylo příliš suché, přidejte ještě trochu mléka.
4
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici minimálně 1 hodinu.
5
Troubu předehřejte na 175 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
6
Těsto rozválejte na pomoučené podložce na tloušťku 3–4 mm. Vykrájejte srdíčka nebo jiné tvary podle výběru.
7
Vykrojené tvary přeneste na připravený plech s odstupem asi 2 cm mezi nimi.
8
Pečte 10–12 minut, dokud okraje nezíská světle zlatou barvu. Střed by měl zůstat světlejší.
9
Upečené sušenky nechte vychladnout na plechu 5 minut, pak je přeneste na mřížku.
10
Zatímco sušenky chladnou, připravte krém. Silné espresso nalijte do malého hrnce, přidejte mouku a za stálého míchání uvařte hustou kaši bez hrudek.
11
Kávovou kaši sundejte z plotny a za občasného promíchání ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
12
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem v míse mixérem do světlé, nadýchané pěny – asi 5 minut.
13
Po lžících přidávejte vychladlou kávovou kaši k máslové pěně. Po každé přidané lžíci krátce prošlehejte.
14
Hotový krém dejte na 15 minut do lednice, aby lehce ztuhł.
15
Na spodn poloviny sušenek naneste tenkou vrstvu krému pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku.
16
Přiklopte druhou sušenkou a lehce přitlačte, aby se sušenky spojily.
17
Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte kokosový tuk a rozpusťte nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě.
18
Každou cukroví namočte z poloviny do čokoládové polevy. Přebytečnou čokoládu nechte okapat.
19
Polévané cukroví položte na pečicí papír a nechte čokoládu ztuhnout v chladnu.