Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 40 min.
    VAŘENÍ
  • 1:10 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Kynutý závin s kakaem
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Nadýchaný kynutý závin s kakaovou náplní potěší srdce i chuťové pohárky. Jeho jemné těsto a sytá kakaová spirála dělají z obyčejného dne slavnostní okamžik. Kynutý kakaový závin spojuje nadýchané těsto s výraznou chutí kakaa.

  • Hebké těsto po celé délce
    Každý plátek si zachová jemnou, nadýchanou strukturu díky správnému poměru tekutin a mouky.
  • Náplň s bohatým kakaem
    Intenzivní chuť kakaa se perfektně propojí s jemně sladkým těstem a vytvoří harmonii chutí.
  • Snadná práce s těstem
    Díky optimálnímu množství tuku se těsto nelepí a dobře se vyvaluje do tenkého plátu.
  • Dlouhá trvanlivost čerstvosti
    Pečivo zůstává vláčné až tři dny, pokud se uchová ve vzduchotěsném obalu.
  • Tradiční postup s moderním nádechem
    Recept respektuje původní techniky kynutého pečiva, přesto se hodí i pro začátečníky.
  • Všestranné využití
    Závin chutná skvěle ke snídani, jako svačina do práce i jako slavnostní dezert.

Ingredience

Počet porcí
/na potření těsta/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    331 kCal
    1 385 kJ
  • Tuky
    10,10 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    5,20 g
  • Sacharidy
    53,78 g
  • - z toho cukry
    13,65 g
  • Bílkoviny
    7,88 g
  • Sůl
    0,28 g
  • Vláknina
    3,13 g
  • Energie
    2 647 kCal
    11 076 kJ
  • Tuky
    80,80 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    41,58 g
  • Sacharidy
    430,20 g
  • - z toho cukry
    109,20 g
  • Bílkoviny
    63,00 g
  • Sůl
    2,26 g
  • Vláknina
    25,00 g

Postup přípravy

1
Zahřejte mléko na vlažnou teplotu a vmíchejte rozdrolené droždí společně s 10 g cukru. Nechte vzejít kvásek přibližně 10 minut.
2
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, zbytek cukru, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a vejce.
3
Přilijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké, pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.
4
Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.
5
Vykynuté těsto vyválejte na obdélníkový plát tlustý cca 0,5 cm.
6
Povrch těsta rovnoměrně posypte kakaovým práškem.
7
Těsto zarolujte do závinu, konce dobře uzavřete, aby náplň nevytékala.
8
Přeneste závin na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 20 minut kynout.
9
Povrch potřete olejem.
10
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut dozlatova.
11
Hotový závin nechte mírně vychladnout a posypte moučkovým cukrem.