Moučníky a dezerty - Pečivo
  • 1:50 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 40 min.
    VAŘENÍ
  • 2:30 hod.
    CELKEM
  • 10
    PORCE
Nadýchaný hrníčkový mazanec
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Hrníčkový mazanec - tradiční velikonoční pečivo jednoduše a bez vážení. Použití hrníčkového odměřování usnadňuje práci a zajišťuje nadýchaný výsledek s krásně vláčnou střídkou.

Díky máslu a vejci získává mazanec bohatou chuť, rozinky přidávají jemnou sladkost. Mandle na povrchu dodávají křupavou texturu, která se skvěle doplňuje s jemným těstem. Skvěle chutná s máslem nebo marmeládou a nenahraditelný pro velikonoční snídani.

Ingredience

Počet porcí

Na 1 velký mazanec, cca 10 porcí

/3 hrnky/
/1 hrnek/
/½ hrnku/
/¼ hrnku, rozpuštěné/
/nebo 10 g sušené/
/na potření/
/1 lžička/
/1 lžíce/
/½ lžičky/
/½ lžičky, mletá/
/½ hrnku/
/¼ hrnku, plátky na ozdobu/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    328 kCal
    1 372 kJ
  • Tuky
    9,80 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,36 g
  • Sacharidy
    51,60 g
  • - z toho cukry
    17,88 g
  • Bílkoviny
    8,45 g
  • Sůl
    0,56 g
  • Vláknina
    2,25 g
  • Energie
    3 276 kCal
    13 709 kJ
  • Tuky
    97,96 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    43,57 g
  • Sacharidy
    516,03 g
  • - z toho cukry
    178,82 g
  • Bílkoviny
    84,46 g
  • Sůl
    5,56 g
  • Vláknina
    22,54 g

Postup přípravy

1
Ohřejte mléko na vlažnou teplotu, přidejte rozdrobené droždí a lžíci cukru. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
2
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru.
3
Do mouky přidejte kvásek, vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto (cca 10 minut hnětení).
4
Vmíchejte rozinky a nechte těsto kynout přibližně 60 minut na teplém místě.
5
Po vykynutí těsto lehce prohněťte, vytvarujte bochánek a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout.
6
Povrch potřete rozšlehaným žloutkem a posypte plátky mandlí.
7
Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 40 minut, dokud není povrch krásně zlatavý.
8
Po upečení nechte mazanec zcela vychladnout a poté ho můžete posypat moučkovým cukrem.
Mazanec praská kvůli nesprávné hydrataci těsta, špatnému hnětení, nedostatečnému kynutí nebo šoku z prudkého pečení. Pomáhá správná teplota, nařezání povrchu a zvlhčování trouby. Přesto praskliny nejsou vždy na škodu – dodávají zajímavý vzhled a potvrzují správné kynutí. → více
Velikonoce nejsou jen svátky jara, ale i skvělého jídla! Na Zelený čtvrtek se pečou sladké jidáše s medem, Bílá sobota patří mazanci a beránkovi, zatímco na Velikonoční pondělí nechybí nádivka, koláče a pečené maso. Každý den má své tradiční pokrmy. → více