Chuťovky
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 25 min.
    VAŘENÍ
  • 45 min.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Třešňový kompot
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.7/5)

Domácí třešňový kompot vás vrátí do dětství. Recept plný šťavnatých třešní, jemně ochucený skořicí, hřebíčkem. Perfektní způsob, jak zpracovat úrodu ze zahrady, uchovat si chuť léta na chladnější měsíce. Příprava je rychlá a snadná.

Můj recept na třešňový kompot je oslavou čisté chuti léta. Jeho příprava je založena na kvalitních, čerstvých třešních, které jsou samy o sobě dokonalé. Nepotřebují pak mnoho, aby zazářily. Stačí jen podpořit jejich přirozenou sladkost, přidat pár voňavoučkých koření. Celá skořice, několik hřebíčků dodají kompotu hřejivý nádech, který evokuje pocit pohody, domova. Hotový kompot má nádhernou, rubínovou barvu a plnou chuť zralých třešní. Je to kousek léta, který si mohu dopřát kdykoliv během roku. V zimě, když venku mrzne, si otevřu sklenici a přenesu se zpět do slunných letních dnů. Dokonalý je k lívancům, palačinkám, do jogurtu, na zmrzlinu. Můžete ho použít jako náplň do koláčů, buchet. Fantazii se meze nekladou. Je to prostě univerzální dobrota, která potěší malé i velké.

Ingredience

Počet porcí

1 porce = 4 sklenice 250 ml

/vypeckované/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    1 857 kCal
    7 770 kJ
  • Tuky
    0,67 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,12 g
  • Sacharidy
    467,25 g
  • - z toho cukry
    430,34 g
  • Bílkoviny
    10,70 g
  • Sůl
    0,01 g
  • Vláknina
    17,25 g
  • Energie
    1 857 kCal
    7 772 kJ
  • Tuky
    0,67 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,12 g
  • Sacharidy
    467,25 g
  • - z toho cukry
    430,34 g
  • Bílkoviny
    10,70 g
  • Sůl
    0,01 g
  • Vláknina
    17,25 g

Postup přípravy

1
Vypeckované třešně vložte do velkého hrnce.
2
Přisypte cukr, přilijte vodu, citronovou šťávu, přidejte celou skořici, hřebíček.
3
Přiveďte k varu na středním plameni, za občasného míchání.
4
Snižte teplotu, nechte mírně probublávat přibližně 20–25 minut, dokud kompot nezhoustne.
5
Odstavte z plotny, nechte mírně vychladnout.
6
Vyjměte celou skořici, hřebíček.
7
Plňte do čistých, sterilizovaných sklenic.
8
Pevně uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru na 10 minut.