Zlatavé, křupavé na povrchu, uvnitř neskutečně měkké. To jsou domácí bramborové langoše. Recept je jednoduchý, přitom výsledek předčí všechna očekávání. Servírované s česnekem, sýrem, kečupem či zakysanou smetanou, uspokojí chutě celé rodiny.
Vzpomínky na dětství jsou často spojeny s určitými chutěmi vůněmi. Pro mě je to vůně smaženého těsta a česneku, která se line z kuchyně mé babičky. Právě ona mě naučila připravovat tyto bramborové langoše. Přidáním vařených brambor do těsta se celý recept posouvá na novou úroveň. Brambory dodávají těstu vláčnost a jemnost, která přetrvává dlouho po usmažení. Langoše nejsou druhý den gumové, ale zůstávají krásně měkké poddajné.
Varný typ C je pro tento účel nejlepší, protože jsou moučné a po uvaření se dobře strouhají. Jejich škrobová struktura se dokonale propojí s moukou vytvoří těsto, které je radost zpracovávat. Je hladké, elastické, krásně kyne pod rukama se mění v malé obláčky připravené ke smažení. Zlatavé placky se v horkém oleji nafukují, tančí na jeho povrchu získávají své typické puchýřky. Důležité je mít olej správně rozpálený, aby se langoše nenasákly tukem, ale zůstaly na povrchu křupavé uvnitř lehké. Ještě horký langoš potřete směsí prolisovaného česneku, soli vody. Ta se okamžitě vpije do horkého těsta rozvine svou ostrou, pronikavou vůni. Poté už je to jen na vaší fantazii čím si je dozdobíte.