Cukroví
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 0 min.
    VAŘENÍ
  • 30 min.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Kakaová vosí hnízda bez ořechů
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (3.6/5)

Vosí hnízda bez ořechů zachutnají všem, kdo mají na ořechy alergii nebo je prostě nemají rádi. Piškotové těsto s kakaem má krásnou chuť, krém z vaječného likéru je jemný a přitom výrazný. Nepeče se, jen vytvaruje a necháte ztuhnout v lednici. Za půl hodiny máte hotovo včetně plnění krémem.

Vosí hnízda patří mezi moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Tahle verze bez ořechů vznikla ze situace, kdy jsem potřebovala upéct cukroví pro kolegyni s alergií. Zjistila jsem, že piškotová varianta je vlastně chutnější než ta klasická. Těsto má jemnější strukturu, není tak drobivé, krásně se tvaruje.

Ingredience

Počet porcí

1 porce = cca 30 úlků

Krém

Nutriční hodnoty

  • Energie
    2 981 kCal
    12 473 kJ
  • Tuky
    155,58 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    95,79 g
  • Sacharidy
    366,76 g
  • - z toho cukry
    279,06 g
  • Bílkoviny
    16,48 g
  • Sůl
    0,82 g
  • Vláknina
    7,50 g
  • Energie
    2 981 kCal
    12 472 kJ
  • Tuky
    155,58 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    95,79 g
  • Sacharidy
    366,76 g
  • - z toho cukry
    279,06 g
  • Bílkoviny
    16,48 g
  • Sůl
    0,82 g
  • Vláknina
    7,50 g
Culinto tržnice

Postup přípravy

1
Piškoty vložte do sáčku, důkladně rozdrobte válečkem nebo je rozmixujte v mixéru na jemné drobky.
2
Máslo na těsto nechte změknout na pokojové teplotě, nakrájejte na menší kousky.
3
V míse smíchejte nadrcenou piškotovou drobenku s cukrem moučkou, přidejte kakao.
4
Vmíchejte změklé máslo, zalijte mlékem, přidejte rum.
5
Vše důkladně prohnětejte rukama do hladkého, soudržného těsta, které drží pohromadě.
6
Z těsta si vytvořte 30 kuliček, které by měly být stejné velikosti.
7
Formičku na hnízda pořádně vysypte cukrem, vložíte do ní kuličku těsta, přimáčkněte, vařečkou vytvořte otvor a poté formičku rozevřete nebo vyklepněte
8
Vložte hnízda do lednice na 30 minut, aby ztuhla.
9
Mezitím máslo na krém vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěny, postupně přidávejte cukr moučku.
10
Po lžících přilévejte vaječný likér při stálém šlehání, vyšlehejte krém do lehké, nadýchané konzistence.
11
Pokud se krém srazí, postavte mísu nad páru horké vody, šlehejte do spojení.
12
Vychladlá hnízda naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky.
13
Posypte kakavem přes jemné sítko, podávejte vychlazené.
Cukroví chutná nejlépe, když má čas uzrát. Každý týden se hodí na jiný typ. Podle čeho si pečení naplánovat a kdy je správný čas na vosí hnízda nebo strojkové? Pečte chytře - podle typu těsta i času, který máte. → více