Moučníky a dezerty
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 55 min.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Koláč z listového těsta se zakysanou smetanou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.5/5)

Křehké listové těsto, nadýchaný smetanový krém a svěží chuť jahod dělají z tohoto koláče dezert, který si budete chtít stále znova a znova. Stačí pár jednoduchých surovin a přitom taková paráda.

Koláče s ovocem jsem pekla vždycky ráda, ale jakmile jsem objevila kombinaci listového těsta se zakysanou smetanou a tvarohem, stal se z toho můj letní evergreen. Ráda ho dělám hlavně v době, kdy jsou čerstvé jahody zralé a voní už při rozkrojení. Ale stejně dobře se dá připravit i s malinami, meruňkami nebo borůvkami. Základní recept zůstává stejný, takže pokaždé chutná trochu jinak a nikdy se neomrzí. Tvaroh se smetanou vykouzlí hladkou náplň, která se při pečení jen lehce zpevní a krásně kontrastuje s křehkým těstem. Pokud máte rádi sladší, můžete přidat trochu víc cukru, ale já mám ráda, když vynikne ovocná chuť.

Ingredience

Počet porcí
/na potření/
/na posypání/
/na ozdobu/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    314 kCal
    1 314 kJ
  • Tuky
    19,23 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    9,51 g
  • Sacharidy
    29,56 g
  • - z toho cukry
    14,03 g
  • Bílkoviny
    8,92 g
  • Sůl
    0,46 g
  • Vláknina
    1,22 g
  • Energie
    2 515 kCal
    10 521 kJ
  • Tuky
    153,83 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    76,06 g
  • Sacharidy
    236,49 g
  • - z toho cukry
    112,24 g
  • Bílkoviny
    71,38 g
  • Sůl
    3,66 g
  • Vláknina
    9,75 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 180 °C.
2
Listové těsto rozválejte do kruhu o průměru přibližně 28 cm a vložte ho do dortové formy vyložené pečicím papírem. Okraje zvedněte lehce nahoru.
3
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
4
Přidejte zakysanou smetanu, tvaroh a mouku. Směs důkladně promíchejte, aby byla hladká a bez hrudek.
5
Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto.
6
Omyté a osušené jahody nakrájejte na poloviny a rozložte je na náplň řezem nahoru.
7
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.
8
Pečte přibližně 35 minut dozlatova.
9
Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a ozdobte lístky máty.