Pečivo
  • 40 min.
    PŘÍPRAVA
  • 25 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Křupavé kváskové dalamánky
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.3/5)

Křupavé kváskové dalamánky potěší k polévkám, pomazánkám nebo jen tak s máslem. Díky kvásku mají lehce nakyslou chuť, pevnou kůrku a měkkou, vláčnou střídku.

Při pečení se krásně rozvoní kmín a "chléb" získá bohatou, rustikální chuť. Žitná mouka dodává dalamánkům hutnější konzistenci, která je však stále nadýchaná a příjemně žvýkavá. Pokud je správně skladujete v plátěném ubrousku, vydrží čerstvé několik dní. Jsou skvělou volbou pro milovníky tradičního pečiva a domácího kváskového chleba.

Ingredience

Počet porcí
/volitelně/
/nebo sladový extrakt, volitelné/
/na podsypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    251 kCal
    1 050 kJ
  • Tuky
    1,56 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,19 g
  • Sacharidy
    52,83 g
  • - z toho cukry
    2,86 g
  • Bílkoviny
    6,59 g
  • Sůl
    1,23 g
  • Vláknina
    10,56 g
  • Energie
    2 010 kCal
    8 411 kJ
  • Tuky
    12,50 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,55 g
  • Sacharidy
    422,65 g
  • - z toho cukry
    22,85 g
  • Bílkoviny
    52,75 g
  • Sůl
    9,86 g
  • Vláknina
    84,50 g

Postup přípravy

1
V míse smíchejte kvásek s vlažnou vodou a nechte chvíli aktivovat.
2
Přidejte mouku, sůl, kmín a případně sladový extrakt nebo med. Vypracujte těsto, které bude lepivé, ale soudržné.
3
Přikryjte utěrkou a nechte kynout 8–12 hodin při pokojové teplotě.
4
Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 8 dílů. Vytvarujte oválné dalamánky.
5
Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte kynout ještě 1–2 hodiny.
6
Troubu předehřejte na 230 °C a do spodní části vložte plech s vodou pro vytvoření páry.
7
Dalamánky posypte kmínem a slunečnicovými semínky, vložte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova.
8
Po upečení nechte dalamánky vychladnout na mřížce, aby zůstaly křupavé.