Pečivo
  • 1:40 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 25 min.
    VAŘENÍ
  • 2:05 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Domácí dalamánky ze sušeného droždí
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (3.9/5)

Dalamánky jsou tradiční české pečivo, které vyniká hutnější strukturou a křupavou kůrkou. Díky žitné mouce mají lehce nakyslou chuť a jsou výživnější než běžné pečivo.

Když se řekne dalamánek, vybaví se mi vždycky moje první pokusy v kuchyni. Pamatuju si, jak jsem stála u linky a přemýšlela, jestli to těsto nemá být tužší. Dneska už vím, že žitná mouka potřebuje svůj čas a trochu víc vody - ale tenkrát jsem byla nervózní z každé maličkosti. Teď se tomu směju, protože dalamánky se staly mým nejoblíbenějším domácím pečivem. Moje děti milují, když v neděli ráno ucítí vůni kmínu a čerstvého pečiva. Naučila jsem se, že kmín je potřeba lehce rozdrtit v dlani, než ho nasypu na těsto - takhle krásně provoní celý dalamánek. A slunečnicová semínka? Ta jsou moje tajná zbraň. Dcera je sice pečlivě odstranuje, ale syn si bez nich dalamánek ani nevezme. Těsto nechávám kynout o něco déle, než říká recept - zjistila jsem, že pak jsou dalamánky nadýchanější.

Ingredience

Počet porcí

na 8 dalamánků

/chlebová/
/vlažná/
/na posypání/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    253 kCal
    1 059 kJ
  • Tuky
    3,40 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,40 g
  • Sacharidy
    48,23 g
  • - z toho cukry
    2,09 g
  • Bílkoviny
    7,04 g
  • Sůl
    1,21 g
  • Vláknina
    8,71 g
  • Energie
    2 020 kCal
    8 453 kJ
  • Tuky
    27,20 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    3,16 g
  • Sacharidy
    385,80 g
  • - z toho cukry
    16,75 g
  • Bílkoviny
    56,30 g
  • Sůl
    9,71 g
  • Vláknina
    69,70 g

Postup přípravy

1
Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr a sušené droždí, nechte 10 minut aktivovat.
2
V míse smíchejte žitnou a hladkou mouku se solí. Přidejte aktivované droždí a olivový olej.
3
Vypracujte hladké, elastické těsto (hnětením alespoň 10 minut).
4
Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 60 minut.
5
Po vykynutí rozdělte těsto na 8 dílů a vytvarujte oválné dalamánky.
6
Přeneste je na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte kynout ještě 20 minut.
7
Povrch potřete vodou, posypte kmínem a slunečnicovými semínky.
8
Pečte v troubě předehřáté na 220 °C přibližně 20–25 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
9
Nechte vychladnout na mřížce.
Myslíte si, že špaldová mouka je bezlepková? Omyl! Špalda je starý druh pšenice a lepek obsahuje – jen v jiné formě. Díky svému přirozenému zpracování však bývá lépe snášena. Pro celiaky je ale stále nevhodná. → více