Dalamánky jsou tradiční české pečivo, které vyniká hutnější strukturou a křupavou kůrkou. Díky žitné mouce mají lehce nakyslou chuť a jsou výživnější než běžné pečivo.
Když se řekne dalamánek, vybaví se mi vždycky moje první pokusy v kuchyni. Pamatuju si, jak jsem stála u linky a přemýšlela, jestli to těsto nemá být tužší. Dneska už vím, že žitná mouka potřebuje svůj čas a trochu víc vody - ale tenkrát jsem byla nervózní z každé maličkosti. Teď se tomu směju, protože dalamánky se staly mým nejoblíbenějším domácím pečivem. Moje děti milují, když v neděli ráno ucítí vůni kmínu a čerstvého pečiva. Naučila jsem se, že kmín je potřeba lehce rozdrtit v dlani, než ho nasypu na těsto - takhle krásně provoní celý dalamánek. A slunečnicová semínka? Ta jsou moje tajná zbraň. Dcera je sice pečlivě odstranuje, ale syn si bez nich dalamánek ani nevezme. Těsto nechávám kynout o něco déle, než říká recept - zjistila jsem, že pak jsou dalamánky nadýchanější.