1
Cibuli, česnek jalapeño papričku nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou zeleninu restujte na středním plameni asi 5 minut, dokud cibule nezesklovatí nezměkne.
2
K restované zelenině přidejte rajčatový protlak, uzenou papriku římský kmín. Míchejte restujte další minutu, aby se koření rozvonělo protlak ztratil svou syrovou chuť.
3
Fazole z konzervy propláchněte pod tekoucí vodou nechte dobře okapat. Přidejte je na pánev k ochucenému základu, promíchejte vše společně prohřívejte asi 2 minuty.
4
Celou směs z pánve přesuňte do mixéru nebo vyšší nádoby. Přidejte většinu čerstvého koriandru (pár lístků si nechte na ozdobu), čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu, sůl pepř.
5
Rozmixujte do požadované konzistence. Pro rustikálnější pomazánku s kousky mixujte jen krátce pulzy. Pokud je pomazánka příliš hustá, přilijte lžíci vody nebo nálevu z fazolí pokračujte v mixování.
6
Hotovou pomazánku ochutnejte případně dochuťte solí nebo limetkovou šťávou. Přendejte ji do misky, ozdobte zbylými lístky koriandru. Podávejte s kukuřičnými lupínky, tortillou nebo jako náplň do burrita.