Svačiny - Večeře
  • 5 min.
    PŘÍPRAVA
  • 10 min.
    VAŘENÍ
  • 15 min.
    CELKEM
  • 5
    PORCE
Mexická fazolová pomazánka
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.4/5)

Už žádné nudné večeře! Tahle fazolová pomazánka je prostě geniální. Namažu ji na opečený chleba, přidám avokádo mám super rychlou snídani nebo večeři. Je krásně pikantní po jalapeños, svěží díky limetce voňavá po koriandru. Chutný způsob, jak do sebe dostat luštěniny.

  • Konec nudným konzervám
    Tento recept promění obyčejnou konzervu fazolí, kterou máte ve spíži, v exotickou delikatesu plnou chuti. Je to dokonalý způsob, jak povýšit běžnou surovinu na hvězdu stolu.
  • Chuťová bomba za pár minut
    Celá příprava od začátku do konce nezabere víc než 15 minut. Přesto je výsledná chuť komplexní a hluboká, jako by se pomazánka připravovala hodiny.
  • Hrdina večírků
    Ať už chystáte oslavu nebo jen posezení s přáteli, s touto pomazánkou nikdy nešlápnete vedle. Podávejte ji s nachos a sledujte, jak rychle zmizí z misky.
  • Zdravě a sytě
    Fazole jsou fantastickým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Pomazánka vás skvěle zasytí, přitom je lehká a plná živin.
  • Vaše kuchyně, vaše pálivost
    Pálivost si můžete snadno upravit podle sebe. Pro jemnější verzi odstraňte z jalapeño papričky semínka, pro ohnivější variantu přidejte ještě špetku chilli.
  • Všestranný pomocník
    Není to jen dip k nachos. Pomazánka je výborná na topinkách, v sendvičích, jako náplň do tortilly nebo jako zdravá příloha ke grilovanému masu.
  • Levná a dostupná delikatesa
    Na přípravu potřebujete jen pár základních a levných surovin. I s malým rozpočtem tak můžete vytvořit chuťově bohatý a zajímavý pokrm.

Ingredience

Počet porcí
/scezené/
/mletý/
/nebo nálev z fazolí/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    181 kCal
    757 kJ
  • Tuky
    6,85 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,97 g
  • Sacharidy
    18,98 g
  • - z toho cukry
    2,49 g
  • Bílkoviny
    8,81 g
  • Sůl
    1,34 g
  • Vláknina
    6,91 g
  • Energie
    906 kCal
    3 792 kJ
  • Tuky
    34,27 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,83 g
  • Sacharidy
    94,89 g
  • - z toho cukry
    12,44 g
  • Bílkoviny
    44,04 g
  • Sůl
    6,71 g
  • Vláknina
    34,54 g

Postup přípravy

1
Cibuli, česnek jalapeño papričku nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájenou zeleninu restujte na středním plameni asi 5 minut, dokud cibule nezesklovatí nezměkne.
2
K restované zelenině přidejte rajčatový protlak, uzenou papriku římský kmín. Míchejte restujte další minutu, aby se koření rozvonělo protlak ztratil svou syrovou chuť.
3
Fazole z konzervy propláchněte pod tekoucí vodou nechte dobře okapat. Přidejte je na pánev k ochucenému základu, promíchejte vše společně prohřívejte asi 2 minuty.
4
Celou směs z pánve přesuňte do mixéru nebo vyšší nádoby. Přidejte většinu čerstvého koriandru (pár lístků si nechte na ozdobu), čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu, sůl pepř.
5
Rozmixujte do požadované konzistence. Pro rustikálnější pomazánku s kousky mixujte jen krátce pulzy. Pokud je pomazánka příliš hustá, přilijte lžíci vody nebo nálevu z fazolí pokračujte v mixování.
6
Hotovou pomazánku ochutnejte případně dochuťte solí nebo limetkovou šťávou. Přendejte ji do misky, ozdobte zbylými lístky koriandru. Podávejte s kukuřičnými lupínky, tortillou nebo jako náplň do burrita.