Snídaně - Svačiny - Večeře - Pomazánky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Pomazánka z topinambur
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.4/5)

Pomazánka z topinambur je jemná, krémová a má lehce oříškovou chuť. Topinambury mají jemně nasládlý tón, který se skvěle doplňuje se smetanovým sýrem a česnekovým základem. Vyzkoušejte netradiční a zdravou pomazánku.

Díky citronové šťávě má lehký osvěžující nádech. Olivový olej jí dodává hladkost. Pomazánka se hodí nejen na pečivo, ale i jako dip ke grilované zelenině nebo jako součást pohoštění s různými pomazánkami. Nejlépe chutná po krátkém odležení v lednici, kdy se chutě krásně propojí.

Ingredience

Počet porcí
/nebo podle chuti/
/nebo podle chuti/
/na ozdobu/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    172 kCal
    720 kJ
  • Tuky
    11,30 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,71 g
  • Sacharidy
    15,21 g
  • - z toho cukry
    4,07 g
  • Bílkoviny
    3,60 g
  • Sůl
    0,99 g
  • Vláknina
    1,04 g
  • Energie
    689 kCal
    2 884 kJ
  • Tuky
    45,19 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    18,83 g
  • Sacharidy
    60,83 g
  • - z toho cukry
    16,28 g
  • Bílkoviny
    14,39 g
  • Sůl
    3,94 g
  • Vláknina
    4,14 g

Postup přípravy

1
Topinambury očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte přibližně 15 minut, dokud nezměknou.
2
Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova, poté přidejte česnek a krátce orestujte.
3
Uvařené topinambury sceďte a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanový sýr, restovanou cibuli s česnekem, citronovou šťávu, sůl a pepř.
4
Směs důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
5
Skvěle chutná ozdobená ředkvičkami.