Předkrmy - Snídaně - Svačiny - Večeře - Chuťovky - Pomazánky
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 50 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Řepová pomazánka s kozím sýrem
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.7/5)

Delikátní pěna z červené řepy s kozím sýrem představuje sofistikovanější pojetí řepové pomazánky. Lehká a vzdušná konzistence je dosažena pečlivým mixováním a přidáním smetany, která zjemňuje zemitou chuť řepy a zároveň podporuje krémovost

Charakteristickou pikantnost dodává strouhaný křen, jehož ostrost je elegantně vyvážena sladkokyselým tónem balsamikového octa. Výsledný pokrm zaujme nejen svou jemnou růžovou barvou, ale především svou hebkoustrukturou, která se doslova rozplývá na jazyku. Olivový olej, zakápnutý těsně před podáváním, obohacuje chuť o ovocné nuance a dodává lesklý vzhled. Pěna je vhodná jako originální předkrm na slavnostní tabuli, lehká svačina nebo zajímavý doplněk k hlavním chodům.

Příprava této řepové pěny je poměrně rychlá a nenáročná. Důraz je kladen na dosažení dokonale hladké konzistence, která je pro tento typ pokrmu zásadní. Chlazení před podáváním je důležité pro optimální chuťové vyznění a udržení požadované struktury. Nejraději ji mám na krekrech a s jarními ředkvičkami.

Ingredience

Počet porcí
/čerstvý/
/strou/
/nebo podle chuti/
/nebo podle chuti/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    156 kCal
    653 kJ
  • Tuky
    11,53 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,23 g
  • Sacharidy
    7,97 g
  • - z toho cukry
    5,37 g
  • Bílkoviny
    4,04 g
  • Sůl
    1,49 g
  • Vláknina
    1,85 g
  • Energie
    623 kCal
    2 608 kJ
  • Tuky
    46,11 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    24,91 g
  • Sacharidy
    31,89 g
  • - z toho cukry
    21,47 g
  • Bílkoviny
    16,16 g
  • Sůl
    5,97 g
  • Vláknina
    7,41 g

Postup přípravy

1
Uvařte řepu do měkka.
2
Uvařenou řepu nakrájejte na menší kousky.
3
Vložte nakrájenou řepu do mixéru.
4
Přidejte čerstvý kozí sýr, smetanu ke šlehání, strouhaný křen a ocet balsamico.
5
Mixujte do velmi hladké a jemné konzistence. Pokud je pěna příliš hustá, přidejte lžíci studené vody nebo více smetany.
6
Ochutnejte a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle vlastních preferencí.
7
řed podáváním nechte pěnu alespoň 30 minut vychladit v lednici.
8
Při servírování kápněte na pěnu olivový olej a ozdobte čerstvými bylinkami, například řeřichou nebo pažitkou. Podávejte s opečeným pečivem nebo jako součást předkrmů.
Pomazánky jsou skvělým přirozeným způsobem, jak zpestřit jídelníček ročního dítěte. Měly by být jemné, bez soli a koření. Základ tvoří vařená zelenina, tvaroh, jogurt nebo avokádo. Pomazánku můžeš natřít na měkké pečivo nebo podat lžičkou. → více