Snídaně - Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 30 min.
    VAŘENÍ
  • 45 min.
    CELKEM
  • 16
    PORCE
Rychlá buchta s jablky
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.4/5)

Žádné složité vážení, všechno se jednoduše smíchá v jedné míse a výsledek je vždycky dokonalý. Díky hromadě nastrouhaných jablek je neuvěřitelně vláčná vydrží měkká několik dní, pokud ji teda dřív nesníte. Voňavá po skořici, s křupavými oříšky, to je prostě sázka na jistotu

Duší téhle buchty jsou jablka. Ne pár kousků na ozdobu, ale pořádná dávka, která tvoří podstatnou část objemu. Právě ony zaručí, že výsledek nebude nikdy suchá, dusivá hmota. Naopak, buchta je díky nim nádherně šťavnatá, vláčná skoro až mokrá tím nejlepším slova smyslu. Já je nejraději strouhám nahrubo. Krásně se propojí s těstem, pustí do něj všechnu svou šťávu přitom si zachovají jemnou strukturu, kterou v každém soustu cítíte. Je to úplně jiný zážitek než s kostičkami jablek, které občas zůstanou tvrdé.

Ingredience

Počet porcí
/mletá/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    276 kCal
    1 155 kJ
  • Tuky
    12,96 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,62 g
  • Sacharidy
    35,57 g
  • - z toho cukry
    17,27 g
  • Bílkoviny
    4,39 g
  • Sůl
    0,46 g
  • Vláknina
    1,84 g
  • Energie
    4 419 kCal
    18 489 kJ
  • Tuky
    207,32 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    25,89 g
  • Sacharidy
    569,17 g
  • - z toho cukry
    276,28 g
  • Bílkoviny
    70,21 g
  • Sůl
    7,35 g
  • Vláknina
    29,36 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si hlubší plech (přibližně 30x40 cm), vyložte ho pečicím papírem nebo ho vymažte tukem vysypte hrubou moukou. Jablka oloupejte nahrubo nastrouhejte.
2
Ve velké míse vyšlehejte celá vejce s třtinovým cukrem do světlé, nadýchané pěny. Postupně tenkým pramínkem zašlehejte olej. Nakonec přilijte mléko rum, krátce prošlehejte.
3
V jiné míse smíchejte oba druhy mouky, prášek do pečiva, kakao, skořici špetku soli. Tuto směs prosejte do tekutého základu.
4
Stěrkou nebo vařečkou opatrně zapracujte sypkou směs do tekuté, jen dokud se vše nespojí. Dlouho nemíchejte, aby těsto nebylo tuhé. Nakonec zlehka vmíchejte nastrouhaná jablka (i se šťávou, kterou pustila) nasekané ořechy.
5
Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Vložte do předehřáté trouby pečte 35–40 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí – po zapíchnutí do středu buchty musí vyjít suchá.
6
Upečenou buchtu nechte na plechu zcela vychladnout. Před podáváním ji hustě pocukrujte moučkovým cukrem nakrájejte na řezy.