Moučníky a dezerty
  • 25 min.
    PŘÍPRAVA
  • 45 min.
    VAŘENÍ
  • 1:10 hod.
    CELKEM
  • 10
    PORCE
Tvarohový koláč do kulaté formy
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.4/5)

Pečený koláč s tvarohem uspokojí i nejnaročnější mlsouny. Krémová struktura, voňavý citronový tón a křehký spodek tvoří harmonický celek. Tvarohový koláč s jemným těstem a nadýchanou náplní nikdy nezklame.

Tvarohový koláč mě provází od dětství, připomíná rodinné oslavy i běžné neděle. Díky jednoduchému těstu bez zbytečných přísad vynikne chuť tvarohové náplně. Tvaroh používám měkký ve vaničce, protože se lépe šlehá. Přídavek citronové kůry zvýrazní chuť bez potřeby umělých aromat. Do těsta přidávám vejce, je pak pružnější a lépe drží tvar. Orčitě propíchejte vidličkou dno, aby jste se vyhla nežádoucím bublinkám. Náplň připravuji tak, aby nebyla příliš tekutá. Škrob dodá lehkou soudržnost a umožní pečení bez prasklin. Cukr dávkuji střídmě, chci zachovat přirozenost mléčných tónů.

Ingredience

Počet porcí

Těsto

Náplň

/na vymazání formy/
/na vysypání formy/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    324 kCal
    1 356 kJ
  • Tuky
    16,09 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    9,43 g
  • Sacharidy
    36,17 g
  • - z toho cukry
    18,65 g
  • Bílkoviny
    10,35 g
  • Sůl
    0,31 g
  • Vláknina
    0,63 g
  • Energie
    3 241 kCal
    13 562 kJ
  • Tuky
    160,86 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    94,26 g
  • Sacharidy
    361,67 g
  • - z toho cukry
    186,53 g
  • Bílkoviny
    103,52 g
  • Sůl
    3,09 g
  • Vláknina
    6,30 g

Postup přípravy

1
Smíchejte mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto.
2
Těsto zabalte do fólie a uložte na 20 minut do chladničky.
3
Kulatou formu (Ø 26 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
4
Těsto rozválejte a přeneste do formy tak, aby vznikl i nízký okraj. Propíchejte dno vidličkou.
5
V míse prošlehejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, citronovou kůrou, škrobem a mlékem do hladké směsi.
6
Náplň nalijte na připravený korpus a uhlaďte povrch.
7
Pečte 40–45 minut dozlatova. Povrch by měl být lehce zpevněný, ale stále pružný.
8
Nechte zcela vychladnout, poté opatrně vyjměte z formy. Lze podávat s ovocem nebo cukrem.