Výborná fazolová omáčka překvapí jednoduchostí, potěší plnou chuti a výživnou hodnotou. Krémová omáčka s bílými fazolemi a koprem je návratem k poctivým chutím domácí kuchyně.
Fazole si vařím dopředu, když nestíhám sáhnu po kvalitní konzervě bez přidané soli. Tělo omáčky tvoří světlá jíška, nepoužívám instantní zahušťovadla ani škrob. Jíška dává omáčce správnou konzistenci. Když je základ hotový, přidávám směs mléka a zakysané smetany. Kopr přidávám úplně nakonec, jen lehce promíchám. Tím zachovám jeho svěží chuť a sytě zelenou barvu.
Tuto omáčku servíruji nejčastěji s vařenými bramborami a když mi zbyde, vůbec nevadí, následující den chutná možná ještě lépe. Kombinace luštěnin, mléčných složek a bylinek je vhodná i pro vegetariány, kterým posyktne poctivou dávku bílkovin.