Obědy - Polévky - Večeře
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 30 min.
    VAŘENÍ
  • 45 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Buřtguláš s fazolemi
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.6/5)

Výrazný buřtguláš s fazolemi spojuje uzenou chuť špekáčků s jemnou krémovostí brambor a hustoty protlaku. Vhodný na oběd i večeři. Větší hrnec buřtguláše obvykle mizí ze stolu rychle a nezůstává po něm ani kapka.

Při tvorbě receptu jsem se zaměřila na suroviny, které poskytnou sytost i bohatou chuť bez potřeby dlouhého vaření. Základ tvoří klasické české špekáčky, které dodávají pokrmu kouřový charakter. Upřednostněte ty s vyšším podílem masa, pak se jejich šťáva varem krásně rozvine do polévky. Fazole přidávám kvůli vsokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin. Česnek a majoránka ladí s uzeninou a dotvářejí jednotnou plnou chuť.

Ingredience

Počet porcí
/varný typ C/
/mletý/
/mletý/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    613 kCal
    2 565 kJ
  • Tuky
    40,54 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    14,39 g
  • Sacharidy
    39,64 g
  • - z toho cukry
    7,60 g
  • Bílkoviny
    17,98 g
  • Sůl
    3,83 g
  • Vláknina
    6,38 g
  • Energie
    2 454 kCal
    10 267 kJ
  • Tuky
    162,15 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    57,54 g
  • Sacharidy
    158,55 g
  • - z toho cukry
    30,41 g
  • Bílkoviny
    71,92 g
  • Sůl
    15,33 g
  • Vláknina
    25,52 g

Postup přípravy

1
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli orestujte dozlatova.
2
Přidejte mletou papriku, krátce promíchejte a ihned přilijte část vody, aby paprika nezhořkla.
3
Vmíchejte rajčatový protlak a mletý kmín.
4
Uzený buřt nakrájejte na kolečka, přidejte do hrnce a zprudka opečte.
5
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte k ostatním surovinám.
6
Přilijte zbytek vody, osolte a opepřete. Vařte přibližně 15 minut, dokud nejsou brambory téměř měkké.
7
Přidejte scezené fazole a prolisovaný česnek. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut.
8
Mouku rozmíchejte v malém množství studené vody, přilijte do guláše a provařte 5 minut.
9
Na závěr přisypte majoránku, promíchejte a podávejte horké.