Večeře
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 25 min.
    VAŘENÍ
  • 35 min.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Zapečený chleba s hermelínem
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Když otevřu ledničku a najdu tam hermelín, šunku a pár rajčat, vím, že mám vystaráno. Zapečený chléb s hermelínem zachrání situaci, když nemám čas vymýšl. Namočím chleba do vajec, navrstvím šunku, rajče, hermelín, natřu česnekovým olejem a dám péct.

  • Minimální špinavé nádobí
    Potřebujete jen talíř na vajíčka, misku na olej, plech s papírem. Pak už jen uděláte základní úklid, žádné desítky hrnců.
  • Vejce vytvoří na chlebu ochrannou vrstvu
    Namočením chleba do vaječné směsi zajistíte, že krajíce zůstanou při pečení měkké uvnitř. Vnější strana křupne, vnitřek zůstane nadýchaný.
  • Hermelín se dokonale rozpustí po celém povrchu
    Sýr navrchu během pečení roztéká, pokrývá každý kousek rajčete i šunky. Každé sousto má syrovou chuť, nic nesklouzne dolů.
  • Česneková omáčka provoní celou kuchyni
    Olivový olej s česnekem a oregánem při pečení vytváří intenzivní vůni. Celý byt po chvíli voní jako dobrá italská restaurace.
  • Hotové za 30 minut včetně pečení
    Od chvíle, kdy začnete krájet, do servírování uplyne maximálně půl hodiny. Rychlé řešení na oběd nebo večeři bez čekání.
  • Rajče vyvažuje tučnost sýru
    Bez rajčete by byl pokrm příliš těžký, mastný. Kolečka rajčete dodávají svěží prvek, který celou kombinaci vybalancuje.
  • Skvělé i druhý den studené
    Zbytek si můžete vzít do práce, k svačině. I studený zapečený chléb chutná dobře, hermelín drží tvar.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    451 kCal
    1 887 kJ
  • Tuky
    27,66 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    10,77 g
  • Sacharidy
    32,79 g
  • - z toho cukry
    2,94 g
  • Bílkoviny
    21,46 g
  • Sůl
    2,50 g
  • Vláknina
    2,53 g
  • Energie
    2 704 kCal
    11 315 kJ
  • Tuky
    165,98 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    64,63 g
  • Sacharidy
    196,71 g
  • - z toho cukry
    17,63 g
  • Bílkoviny
    128,78 g
  • Sůl
    15,00 g
  • Vláknina
    15,18 g

Postup přípravy

1
Troubu předehřejte na 200 °C.
2
Plech vyložte pečicím papírem.
3
Hermelíny nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5 cm.
4
Rajčata nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 0,7 cm.
5
Šunku nakrájejte na plátky odpovídající velikosti chleba.
6
Do hlubokého talíře rozklepněte vejce, přidejte sůl, pepř a vidličkou dobře rozšlehejte.
7
V menší misce smíchejte prolisovaný česnek, oregáno, olivový olej a špetku soli. Důkladně promíchejte.
8
Každý krajíc chleba namočte z obou stran do vaječné směsi, nechte krátce okapat.
9
Namočené krajíce položte vedle sebe na připravený plech.
10
Na každý krajíc položte plátek šunky.
11
Na šunku položte kolečko rajčete.
12
Rajče přikryjte plátky hermelínu, můžete je lehce překrýt.
13
Pomocí štětečku nebo lžíce natřete každý krajíc včetně rajčete a šunky česnekovým olejem s oregánem.
14
Vložte plech do předehřáté trouby na střední pozici.
15
Pečte 22–25 minut, dokud hermelín nezezlátne a okraje chleba nezezlátnou.