Pečivo
  • 40 min.
    PŘÍPRAVA
  • 50 min.
    VAŘENÍ
  • 1:30 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Domácí černý nekynutý lněný chléb
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.7/5)

Rychlý nekynutý chléb, si zamilujete nejen pro jeho jednoduchost. Dokonalý společník pro zdravý životní styl, pomáhá s udržením linie bez pocitu hladu. Je bez lepku, bez laktózy, vhodný pro vegany.

Holky, přiznám se, že jsem si vždycky myslela, že péct domácí chleba je věda. Všechno to hnětení, čekání na kynutí, strach, jestli se povede… No, upřímně, neměla jsem na to nervy ani čas. Pak jsem ale objevila kouzlo lněné mouky. A najednou to šlo samo. Tenhle chleba je úplně jiný. Žádný stres s droždím, žádné zdlouhavé čekání. Prostě smícháte pár věcí v míse, vytvarujete bochník, šupnete ho do trouby. A za hodinku máte na stole něco tak dobrého, zdravého, že tomu nebudete chtít věřit.

Těsto je trochu jiné, než jste zvyklé, je takové lepivější, skoro jako hustší kaše. Nenechte se tím odradit, tak je to správně. Po půlhodince odpočinku krásně zhoustne, lněná mouka nasaje všechnu vodu. Pak už stačí jen mokrýma rukama vytvarovat bochník. Nebojte se toho, je to fakt brnkačka. Odměnou vám bude hutný, vlhký chléb s křupavou kůrkou. Není to žádná nadýchaná buchta, je to poctivý, výživný kus pečiva. Dva tenké plátky s avokádem nebo tvarohem mi stačí na celé dopoledne. Je to moje malá zdravá závislost, která mi pomáhá cítit se skvěle.

Ingredience

Počet porcí
/drcený/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    171 kCal
    715 kJ
  • Tuky
    12,43 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    7,78 g
  • Sacharidy
    2,00 g
  • - z toho cukry
    1,06 g
  • Bílkoviny
    12,05 g
  • Sůl
    1,15 g
  • Vláknina
    2,35 g
  • Energie
    1 371 kCal
    5 738 kJ
  • Tuky
    99,42 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    62,24 g
  • Sacharidy
    15,96 g
  • - z toho cukry
    8,49 g
  • Bílkoviny
    96,41 g
  • Sůl
    9,22 g
  • Vláknina
    18,78 g
Culinto tržnice

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 180 °C. Malou formu na chléb (cca 20x10 cm) vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte olejem.
2
Ve velké míse smíchejte oba druhy lněné mouky, psyllium, sůl, jedlou sodu, drcený kmín, pepř. Vše důkladně promíchejte, aby se suché ingredience rovnoměrně spojily.
3
V menší misce nebo odměrce smíchejte vlažnou vodu, jablečný ocet, olivový olej.
4
Tekutou směs přilijte k suchým ingrediencím. Pomocí vařečky nebo stěrky vše rychle, důkladně promíchejte, dokud nevznikne jednotné, lepivé těsto.
5
Těsto nechte v míse odpočívat při pokojové teplotě přibližně 30 minut. Během této doby lněná mouka, psyllium nabobtnají, těsto zhoustne.
6
Po odležení těsto ještě jednou krátce propracujte. Navlhčete si ruce vodou (těsto se nebude lepit) a vytvarujte z něj bochník, který vložte do připravené formy.
7
Povrch bochníku můžete posypat celými lněnými semínky nebo kmínem pro hezčí vzhled křupavější kůrku.
8
Pečte v předehřáté troubě 50–60 minut. Chléb je hotový, když je na povrchu zlatavý, pevný na dotek. Pro jistotu můžete zkusit test špejlí – po zapíchnutí do středu by měla vyjít suchá.
9
Upečený chléb vyjměte z formy, nechte ho zcela vychladnout na mřížce. Krájejte až po úplném vychladnutí, jinak by se mohl drolit.
Myslíte si, že špaldová mouka je bezlepková? Omyl! Špalda je starý druh pšenice a lepek obsahuje – jen v jiné formě. Díky svému přirozenému zpracování však bývá lépe snášena. Pro celiaky je ale stále nevhodná. → více