Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 1:50 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 40 min.
    VAŘENÍ
  • 2:30 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Kynutý dýňový koláč s drobenkou
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.7/5)

Kynutý dýňový koláč s drobenkou je podzimní lahůdka. Jemné kynuté těsto se snoubí s krémovou náplní z dýňového pyré. Křupavá drobenka dodává koláči na exkluzivitě. Je to skvělý moučník pro chladné dny.

Když jsem si upravovala tento recept, zaměřila jsem se na dokonalou harmonii chutí. Chtěla jsem vytvořit moučník, který bude nejen chutný, ale zároveň přinese do domova hřejivou, podzimní atmosféru. Netradiční a unikátní je kombinace vláčného kynutého těsta s bohatou, kořeněnou dýňovou náplní. To vše korunuje křupavá, máslová drobenka.

Vím, že se mnozí kynutého těsta obávají, ale s tímto receptem se nemusíte bát. Používám vlažné mléko, čerstvé droždí. To zajistí, že kvásek vzejde spolehlivě. Těsto pak bude krásně nadýchané, lehké. Rozpuštěné máslo mu dodá jemnost, vejce zase bohatost. Věnujte se důkladnému propracování, je důležité. Těsto musí být pružné. Kynutí na teplém místě mu poskytne dostatek času. Zdvojnásobí svůj objem. To je známka úspěchu.

Dýňová náplň je srdcem koláče. Používám dýni Hokkaidó. Má krásnou barvu. Je sladká. Nemusí se loupat. To šetří čas. Důležité je dýni uvařit doměkka. Rozmačkat na hladké pyré. A dochutit kořemín. U mne vyhrává skořice, zázvor a muškátový oříšek, pro co se rozhodnete vy? Smetana ke šlehání dodá náplni krémovost a cukr je tam pro vyvážení. Vždy doporučuji ochutnat a upravit sladkost tak jak to máte rády.

Ingredience

Počet porcí

Těsto

Dýňová náplň

/nebo podle chuti/
/mletá/

Drobenka

Nutriční hodnoty

  • Energie
    376 kCal
    1 573 kJ
  • Tuky
    13,15 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    7,80 g
  • Sacharidy
    57,84 g
  • - z toho cukry
    22,63 g
  • Bílkoviny
    6,74 g
  • Sůl
    0,17 g
  • Vláknina
    2,20 g
  • Energie
    3 008 kCal
    12 587 kJ
  • Tuky
    105,17 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    62,42 g
  • Sacharidy
    462,71 g
  • - z toho cukry
    181,02 g
  • Bílkoviny
    53,90 g
  • Sůl
    1,37 g
  • Vláknina
    17,56 g

Postup přípravy

1
Do malé misky nalijte vlažné mléko. Rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžičku cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek přibližně 10-15 minut.
2
Do velké mísy prosejte mouku. Přidejte zbylý cukr, sůl. Promíchejte. Přilijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, vejce. Vypracujte hladké, pružné těsto
3
Mísu zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě přibližně 60-90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4
Mezitím připravte dýňové pyré. Dýni Hokkaidó omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka. Nakrájejte na menší kousky. Uvařte doměkka v osolené vodě. Slijte vodu. Rozmačkejte dýni na hladké pyré.
5
Do pyré vmíchejte cukr, skořici, zázvor, muškátový oříšek, smetanu ke šlehání. Ochutnejte. Případně dochuťte.
6
Do misky nasypte mouku, cukr. Přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky. Prsty vypracujte drobenku. Měla by mít hrubou, sypkou konzistenci.
7
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném válu. Vložte do vymazané, vysypané formy na koláč (průměr přibližně 26 cm). Vytvarujte okraje. Na těsto rovnoměrně rozetřete dýňovou náplň. Posypte připravenou drobenkou.
8
Troubu předehřejte na 180 °C. Koláč pečte přibližně 35-45 minut, dokud drobenka nezezlátne. Těsto bude propečené.
9
Hotový koláč nechte vychladnout ve formě. Poté ho vyjměte. Nakrájejte na porce. Podávejte.
Dýně nelze brát jako oranžovou dekoraci na Halloween. Existuje pět hlavních druhů, z nichž každý má jinou chuť, strukturu i využití. Od máslové elegance po vláknité rarity – dýně skrývají víc, než se zdá. → více