Obědy - Večeře - Omáčky
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 30 min.
    VAŘENÍ
  • 45 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Houbový guláš se smetanou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.7/5)

Uvařte si doma voňavý houbový guláš. Smetana mu dá hebkost, paprika tu správnou barvu vůni. Perfektní oběd či večeře co pohladí po duši. Guláš je hotový raz dva, přesto chutná, jako byste na něm pracovali celý den.

Jednou z největších předností tohoto guláše je jeho jednoduchost. Nemusíte být žádná michelinská kuchařka, abyste ho zvládla. Houby se krásně povaří v paprikovém základu, ten se potom zjemní zakysanou smetanou. Co se týče výživových hodnot, houby jsou úžasné. Jsou plné vitamínů skupiny B, draslíku i selenu. Mají málo kalorií, spoustu vlákniny, což pomáhá trávení. Používám čerstvé houby, ty chuťově jídlo povýší na úplně jinou úroveň.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    255 kCal
    1 067 kJ
  • Tuky
    16,38 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    5,31 g
  • Sacharidy
    23,32 g
  • - z toho cukry
    6,44 g
  • Bílkoviny
    7,97 g
  • Sůl
    3,41 g
  • Vláknina
    4,01 g
  • Energie
    1 022 kCal
    4 275 kJ
  • Tuky
    65,51 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    21,23 g
  • Sacharidy
    93,26 g
  • - z toho cukry
    25,77 g
  • Bílkoviny
    31,87 g
  • Sůl
    13,64 g
  • Vláknina
    16,05 g
Culinto tržnice

Postup přípravy

1
Cibuli oloupejte nakrájejte ji nadrobno. Houby očistěte, nakrájejte na větší kousky.
2
Ve větším hrnci rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte cibuli, smažte ji dosklovita, což trvá asi 5-7 minut.
3
Vmíchejte mletou sladkou papriku mletý černý pepř. Restujte asi 30 vteřin, dávejte pozor, aby se paprika nepřipálila.
4
Přidejte nakrájené houby bobkový list. Osolte, promíchejte. Podlijte zeleninovým vývarem.
5
Přiveďte k varu, poté snižte teplotu nechte probublávat pod pokličkou 15-20 minut, dokud houby nezměknou.
6
V menší misce důkladně rozšlehejte hladkou mouku se zakysanou smetanou, dokud směs nebude hladká.
7
Za stálého míchání vlijte smetanovou směs do guláše. Vařte další 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
8
Ochutnejte guláš, v případě potřeby dochuťte solí nebo pepřem. Vyjměte bobkový list.