Cukroví
  • 40 min.
    PŘÍPRAVA
  • 10 min.
    VAŘENÍ
  • 50 min.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Perníčkový adventní kalendář
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.7/5)

Vytvořte si jedinečný adventní kalendář z perníčků, který provoní celý dům. S tímto receptem budou perníčky dokonale měkké, připravené na každodenní mlsání až do Vánoc. Zdobení je ta největší zábava!

  • Nezapomenutelný adventní zážitek
    Perníčkový kalendář přináší každý den malou radost, očekávání. Je to mnohem osobnější, kouzelnější než kupovaný kalendář.
  • Voňavá tradice, co sblížuje
    Společné pečení, zdobení perníčků je krásný rituál pro celou rodinu. Vytvoříte si tak jedinečné vzpomínky.
  • Dokonale měkké, křehké perníčky
    Díky ověřenému receptu, správnému odpočinku těsta, budou perníčky vláčné. Nebudou se lámat, skvěle se s nimi pracuje.
  • Kreativní zdobení pro malé i velké
    Psaní čísel, malování vzorů na perníčky je zábava. Každý perníček se stane malým uměleckým dílem.
  • Krásná dekorace pro domov
    Zavěšený perníčkový kalendář je nádhernou, jedlou vánoční dekorací. Dodá vašemu domovu tu pravou sváteční atmosféru.
  • Originální dárek
    Když vyrobíte kalendář pro někoho blízkého, darujete mu nejen sladkost. Darujete mu hlavně kus lásky, času, který jste do toho vložili.

Ingredience

Počet porcí

Poleva na zdobení

Nutriční hodnoty

  • Energie
    4 492 kCal
    18 795 kJ
  • Tuky
    84,57 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    46,38 g
  • Sacharidy
    863,15 g
  • - z toho cukry
    474,27 g
  • Bílkoviny
    71,02 g
  • Sůl
    3,26 g
  • Vláknina
    18,25 g
  • Energie
    4 492 kCal
    18 794 kJ
  • Tuky
    84,57 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    46,38 g
  • Sacharidy
    863,15 g
  • - z toho cukry
    474,27 g
  • Bílkoviny
    71,02 g
  • Sůl
    3,26 g
  • Vláknina
    18,25 g

Postup přípravy

1
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření, jedlou sodu kakao. Všechny sypké suroviny pečlivě promíchejte.
2
Přidejte med, vejce, rozpuštěné vychlazené máslo strouhanou citronovou kůru.
3
Vypracujte pevné, hladké těsto. Může to trvat chvíli, ale důkladné propracování je důležité. Těsto zabalte do potravinářské fólie. Nechte ho odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
4
Předehřejte troubu na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
5
Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučněném vále na tloušťku přibližně 3-4 mm. Vykrajujte různé tvary pro každý den adventu. Nezapomeňte do každého perníčku udělat malou dírku (třeba brčkem) před pečením, abyste jimi mohli provléknout stuhu.
6
Perníčky pečte v předehřáté troubě asi 8-10 minut, záleží na velikosti tloušťce. Měly by být zlatavé na okrajích, po vytažení z trouby budou zpočátku měkké, ztvrdnou po vychladnutí.
7
Na přípravu polevy prošlehejte bílek s prosátým moučkovým cukrem. Postupně přidávejte citronovou šťávu, dokud nezískáte hustou, ale tekutou polevu, se kterou se dobře pracuje.
8
Vychlazené perníčky ozdobte polevou dle libosti. Na každý perníček napište číslo od 1 do 24, použijte cukrářský sáček s tenkou špičkou pro jemné detaily.
9
Nechte polevu na perníčkách úplně zaschnout, trvá to několik hodin nebo přes noc. Potom provlékněte stuhu dírkami, vytvořte adventní kalendář.
Cukroví chutná nejlépe, když má čas uzrát. Každý týden se hodí na jiný typ. Podle čeho si pečení naplánovat a kdy je správný čas na vosí hnízda nebo strojkové? Pečte chytře - podle typu těsta i času, který máte. → více