Obědy
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 30 min.
    VAŘENÍ
  • 50 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Řízky z patizonu
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.6/5)

Oblíbený pokrm z babiččiny kuchyně v moderním pojetí. Patizonové řízky přinášejí plnost chuti i bez masa a ve spojení s máslovou bramborovou kaší potěší všechny milovníky domácího vaření.

Podávané s bramborovou kaší s máslem a trochou mléka se patizonové řízky proměňují ve vyvážený oběd, který neurazí tradičně založeného strávníka ani milovníka lehčích pokrmů. Recept nezatěžuje organismus přemírou tuků, přesto nabízí plnohodnotné a chutné jídlo. V letních měsících umí být patizon skvělým způsobem, jak zpestřit jídelníček bez nutnosti sahat po mase. Výhodou je i jednoduchá příprava.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    764 kCal
    3 197 kJ
  • Tuky
    47,84 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    9,05 g
  • Sacharidy
    71,18 g
  • - z toho cukry
    7,84 g
  • Bílkoviny
    13,07 g
  • Sůl
    1,73 g
  • Vláknina
    6,31 g
  • Energie
    3 056 kCal
    12 786 kJ
  • Tuky
    191,35 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    36,20 g
  • Sacharidy
    284,72 g
  • - z toho cukry
    31,36 g
  • Bílkoviny
    52,28 g
  • Sůl
    6,91 g
  • Vláknina
    25,22 g

Postup přípravy

1
Patizon omyjte, osušte a nakrájejte na plátky silné přibližně 1 cm. Opatrně odstraňte slupku i semínka.
2
Každý plátek mírně osolte a opepřete z obou stran. Nechte 10 minut odležet.
3
Připravte si tři talíře – první s hladkou moukou, druhý s rozšlehanými vejci, třetí se strouhankou.
4
Každý plátek patizonu obalte nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
5
V pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Řízky smažte z obou stran dozlatova, přibližně 3 minuty na každé straně.
6
Osmažené řízky nechte okapat na papírové utěrce.
7
Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a vařte v osolené vodě doměkka (cca 20 minut).
8
Brambory slijte, přidejte máslo a ohřáté mléko. Rozmačkejte na hladkou kaši.
9
Hotové řízky podávejte s bramborovou kaší, posypte nasekanou petrželkou a přidejte klínek citronu.