Obědy
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 50 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Vepřový řízek Ondráš
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (3.7/5)

Vepřový řízek Ondráš, pokrm spojující křupavý bramborák a šťavnaté vepřové maso. Moravská specialita, která nejlépe chutná se zelím nebo zelným salátem.

Vepřový řízek Ondráš je méně známým poklad české kuchyně, konkrétně s moravskoslezskými kořeny. Tento pokrm v sobě snoubí dva zdánlivě nesourodé prvky: křupavý bramborák a šťavnatý vepřový řízek. Výsledkem je harmonická kombinace co uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Podmínkou k dokonalému výsledku je kvalitní vepřové maso, nejlépe kýta nebo krkovice. Maso je potřeba nakrájet na tenké plátky, lehce naklepat, aby bylo křehké. Důležitou roli hraje i bramborové těstíčko, mělo by být správně ochucené, aby podtrhlo chuť masa. Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, nezbytné pro stavbu a regeneraci svalů. Pokrm ale obsahuje i hodně tuků a proto je vhodné jej konzumovat ho s mírou. Podávejte ho s kysaným zelím, zelným salátem, čerstvou zeleninou.

Historie řízku Ondráš je úzce spjata s Moravou a Slezskem. Jméno pokrmu odkazuje na legendárního zbojníka Ondráše, symbol síly a odvahy. Řízek Ondráš je tak i připomínkou bohaté historie tohoto regionu.

Ingredience

Počet porcí
/nebo krkovice/
/nebo podle chuti/
/nebo podle chuti/
/nebo podle chuti/
/nebo podle chuti/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    733 kCal
    3 067 kJ
  • Tuky
    47,61 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,45 g
  • Sacharidy
    35,11 g
  • - z toho cukry
    1,42 g
  • Bílkoviny
    37,57 g
  • Sůl
    3,06 g
  • Vláknina
    1,85 g
  • Energie
    2 930 kCal
    12 260 kJ
  • Tuky
    190,42 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    25,78 g
  • Sacharidy
    140,45 g
  • - z toho cukry
    5,69 g
  • Bílkoviny
    150,27 g
  • Sůl
    12,24 g
  • Vláknina
    7,40 g

Postup přípravy

1
Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno.
2
Přidejte sůl, koření kromě kmínu, vejce, škrob, posekanou petrželku.
3
Maso nakrájejte na stejnoměrné řízky, lehce naklepejte, osolte, okořeňte kmínem.
4
Na pánvi rozehřejte olej.
5
Každý řízek obalte v bramborovém těstíčku.
6
Smažte z obou stran dozlatova.
Zabránit zčernání těsta je kupodivu docela snadné. Pomáhá dát brambory do lednice, slít přebytečnou vodu, nebo sůl přidat až těsně před smažením. Také kyselé zpomalí tmavnutí - stačí lžička octa nebo citronu. → více