Vepřový řízek Ondráš, pokrm spojující křupavý bramborák a šťavnaté vepřové maso. Moravská specialita, která nejlépe chutná se zelím nebo zelným salátem.
Vepřový řízek Ondráš je méně známým poklad české kuchyně, konkrétně s moravskoslezskými kořeny. Tento pokrm v sobě snoubí dva zdánlivě nesourodé prvky: křupavý bramborák a šťavnatý vepřový řízek. Výsledkem je harmonická kombinace co uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.
Podmínkou k dokonalému výsledku je kvalitní vepřové maso, nejlépe kýta nebo krkovice. Maso je potřeba nakrájet na tenké plátky, lehce naklepat, aby bylo křehké. Důležitou roli hraje i bramborové těstíčko, mělo by být správně ochucené, aby podtrhlo chuť masa. Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, nezbytné pro stavbu a regeneraci svalů. Pokrm ale obsahuje i hodně tuků a proto je vhodné jej konzumovat ho s mírou. Podávejte ho s kysaným zelím, zelným salátem, čerstvou zeleninou.
Historie řízku Ondráš je úzce spjata s Moravou a Slezskem. Jméno pokrmu odkazuje na legendárního zbojníka Ondráše, symbol síly a odvahy. Řízek Ondráš je tak i připomínkou bohaté historie tohoto regionu.