Obědy - Večeře
  • 45 min.
    PŘÍPRAVA
  • 1:30 hod.
    VAŘENÍ
  • 2:15 hod.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Zeleninová gemista z rajčat, paprik, lilků a cuket
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Gemista, což v řečtině znamená "naplněný", je tradiční řecké jídlo, které oslavuje bohatost letní zeleniny. Tato verze s rajčaty, paprikami, lilky a cuketami je obzvláště barevná a chutná. Rýžová náplň, obohacená o aromatické bylinky a rajčatový protlak, dodává zelenině bohatou a uspokojivou chuť.

Příprava gemisty je sice trochu časově náročná, ale výsledek stojí za to. Pečení v troubě umožňuje zelenině, aby se prolnula s chutěmi rýžové náplně a vytvořila harmonickou kombinaci. Brambory na dně pekáče absorbují veškeré šťávy z pečení a stávají se tak skvělou přílohou. Toto jídlo je perfektní pro letní obědy nebo večeře. Můžete ho podávat teplé, ihned po upečení, nebo studené jako součást bufetu. Gemista je skvělá i druhý den, kdy se chutě ještě více rozvinou. Připravte si ji a nechte se unést do slunného Řecka!

Ingredience

Počet porcí
/6 ks/
/2 ks/
/1 ks/
/2 ks středně velké/
/volitelné/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    350 kCal
    1 464 kJ
  • Tuky
    17,41 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,36 g
  • Sacharidy
    44,75 g
  • - z toho cukry
    10,42 g
  • Bílkoviny
    6,48 g
  • Sůl
    1,08 g
  • Vláknina
    5,61 g
  • Energie
    2 102 kCal
    8 797 kJ
  • Tuky
    104,44 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    14,18 g
  • Sacharidy
    268,50 g
  • - z toho cukry
    62,54 g
  • Bílkoviny
    38,87 g
  • Sůl
    6,50 g
  • Vláknina
    33,64 g

Postup přípravy

1
Omyjte zeleninu. Rajčatům, paprikám, lilku a cuketám odřízněte vršky a opatrně vydlabejte vnitřek. Vydlabanou dužinu rajčat nakrájejte a dejte stranou.
2
Rýži propláchněte pod studenou vodou.
3
V míse smíchejte rýži, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, nasekanou mátu, rajčatový protlak, nakrájenou rajčatovou dužinu, 50 ml olivového oleje, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
4
Naplňte zeleninu rýžovou směsí. Neplňte je úplně po okraj, rýže během pečení nabobtná.
5
Na dno pekáče rozložte plátky brambor (pokud používáte). Naskládejte naplněnou zeleninu do pekáče.
6
Zalijte zeleninu zbývajícím olivovým olejem a vodou.
7
Přikryjte pekáč alobalem nebo poklicí a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60 minut. Poté odstraňte alobal nebo poklici a pečte dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a rýže není uvařená.