Snídaně - Svačiny
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 30 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Lívance s borůvkami
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4/5)

Užijte si nadýchané lívance s bohatou borůvkovou omáčkou. Dokonalá snídaně nebo dezert. Křehké lívance se spojují se sladkokyselými borůvkami a svěží zakysanou smetanou. Rychlá příprava a neopakovateftlný chuťový zážitek.

Jako autorka receptu vám mohu zaručit, že lívance s borůvkami jsou skutečným pokladem. Jejich příprava je neuvěřitelně snadná. Výsledek potěší každého, kdo ochutná. Důkladně jsem se zaměřila na poměr ingrediencí. To zajistí, že lívance budou dokonale nadýchané, jemné. Nejsou příliš hutné. Prášek do pečiva jim dodává lehkost. Vanilkový cukr zvýrazňuje jejich sladkou vůni.

Používám čerstvé borůvky, které jsou pro přípravu omáčky lepší. Borůvky jsou plné antioxidantů. Přinášejí do pokrmu svěžest. Jejich sladkokyselá chuť se skvěle doplňuje s jemností lívanců. Přidání citronové šťávy do omáčky zvýrazní ovocnou chuť a zabrání přílišné sladkosti. Není potřeba omáčku zahušťovat. Borůvky se rychle rozvaří na potřebnou konzistenci.

Příprava těsta je rychlá. Postup je jednoduchý. Stačí smíchat suché, tekuté ingredience. Nemusíte se bát složitých kroků. Jen se zaměřte na odpočinek těsta. Zajistí lepší vláčnost lívanců a ty budou po upečení krásně nadýchané. Nepřilnou k pánvi. Každý lívanec je malým mistrovským dílem.

Ingredience

Počet porcí

Těsto na lívance

/1 g = špetka/

Borůvková omáčka

K podávání

/nebo řecký jogurt/
/několik lístků/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    412 kCal
    1 724 kJ
  • Tuky
    12,73 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,54 g
  • Sacharidy
    64,88 g
  • - z toho cukry
    24,73 g
  • Bílkoviny
    9,46 g
  • Sůl
    1,51 g
  • Vláknina
    2,79 g
  • Energie
    1 647 kCal
    6 891 kJ
  • Tuky
    50,91 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    18,14 g
  • Sacharidy
    259,50 g
  • - z toho cukry
    98,90 g
  • Bílkoviny
    37,85 g
  • Sůl
    6,02 g
  • Vláknina
    11,15 g

Postup přípravy

1
V jedné misce smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr krupici, vanilkový cukr, špetku soli.
2
V druhé misce prošlehejte mléko, vejce, rostlinný olej.
3
Tekutou směs postupně přilévejte k suchým ingrediencím. Míchejte do hladka. Nechte těsto odpočívat 10 minut.
4
Mezitím připravte borůvkovou omáčku. Do malého hrnce dejte borůvky, cukr krupici, vodu, citronovou šťávu.
5
Vařte na mírném ohni přibližně 5-7 minut. Borůvky změknou, omáčka zhoustne.
6
Rozehřejte pánev na středním ohni. Potřete ji trochou rostlinného oleje.
7
Naběračkou nalijte těsto na pánev. Vytvořte malé lívance.
8
Smažte 2-3 minuty z každé strany. Získají zlatohnědou barvu, povrch získá bublinky.
9
Hotové lívance s přelijte borůvkovou omáčkou. Ozdobte lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu a nakonec přidejte lístky čerstvé máty pro osvěžení.
Správná pánev na lívance zajišťuje rovnoměrné propečení a snadnou manipulaci. Dbejte na kvalitní materiály (litina, nerez, nepřilnavý povrch) a správnou velikost. Vyberte ergonomickou rukojeť a hlavně vhodný povrch kompatibilní s vašim sporákem. → více