Vegavajo ADVENI
200 g
Domácí celozrnné housky s křupavou semínkovou krustou upečete za dvě hodiny včetně kynutí. Žitná mouka přidává výraznou chuť, droždí zajišťuje nadýchanost střídy. Housky vydrží tři dny měkké. Pletení není složité, stačí překládat konce těsta přes sebe do tvaru copánku.
Celozrnná mouka má pověst, že pečivo ztvrdí, udělá z něj nepoživatelnou hmotu. Pravda je jiná a záleží na poměru celozrnné mouky k běžné. Když přidáte jen sto gramů žitné celozrnné na čtyři sta gramů pšeničné chlebové, těsto zůstane nadýchané, pružné. Droždí pracuje bez problémů, střídu má vzdušnou. Žitná mouka přidává tu typickou chuť, kterou bílé pečivo nemá. Tedy lehce nakyslou, výraznější, dospělejší.
Celozrnná mouka obsahuje celé zrno včetně klíčku s obalů. To znamená víc vlákniny, víc vitamínů B, víc minerálů - zinku, hořčíku, železa. Vláknina drží déle sytost, reguluje trávení, pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Když sníte bílou housku, cukr v krvi vystřelí nahoru, pak spadne dolů. S celozrnnou to jde pomaleji, rovnoměrněji. Za hodinu nemáte hlad.
