Pečivo
  • 1:45 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 25 min.
    VAŘENÍ
  • 2:10 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Nadýchané celozrnné housky
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.5/5)

Domácí celozrnné housky s křupavou semínkovou krustou upečete za dvě hodiny včetně kynutí. Žitná mouka přidává výraznou chuť, droždí zajišťuje nadýchanost střídy. Housky vydrží tři dny měkké. Pletení není složité, stačí překládat konce těsta přes sebe do tvaru copánku.

Celozrnná mouka má pověst, že pečivo ztvrdí, udělá z něj nepoživatelnou hmotu. Pravda je jiná a záleží na poměru celozrnné mouky k běžné. Když přidáte jen sto gramů žitné celozrnné na čtyři sta gramů pšeničné chlebové, těsto zůstane nadýchané, pružné. Droždí pracuje bez problémů, střídu má vzdušnou. Žitná mouka přidává tu typickou chuť, kterou bílé pečivo nemá. Tedy lehce nakyslou, výraznější, dospělejší.

Celozrnná mouka obsahuje celé zrno včetně klíčku s obalů. To znamená víc vlákniny, víc vitamínů B, víc minerálů - zinku, hořčíku, železa. Vláknina drží déle sytost, reguluje trávení, pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Když sníte bílou housku, cukr v krvi vystřelí nahoru, pak spadne dolů. S celozrnnou to jde pomaleji, rovnoměrněji. Za hodinu nemáte hlad.

Ingredience

Počet porcí
/chlebová/
/na potření/
/na posypání/
/na posypání/
/na posypání/
/na posypání/
/na posypání/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    322 kCal
    1 347 kJ
  • Tuky
    10,34 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,93 g
  • Sacharidy
    47,07 g
  • - z toho cukry
    3,92 g
  • Bílkoviny
    11,44 g
  • Sůl
    2,46 g
  • Vláknina
    8,07 g
  • Energie
    2 575 kCal
    10 775 kJ
  • Tuky
    82,74 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    15,46 g
  • Sacharidy
    376,54 g
  • - z toho cukry
    31,37 g
  • Bílkoviny
    91,50 g
  • Sůl
    19,67 g
  • Vláknina
    64,52 g
Culinto tržnice

Postup přípravy

1
Ohřejte mléko na teplotu 37 °C.
2
V míse rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem.
3
Přidejte lžičku cukru, promíchejte, nechte 5 minut odpočinout.
4
Do droždí přidejte olej, sůl, celozrnnou žitnou mouku.
5
Postupně vmíchejte chlebovou mouku.
6
Hnětejte 8-10 minut do hladkého pružného těsta.
7
Zakryjte utěrkou, nechte 60 minut kynout na teplém místě.
8
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu.
9
Rozdělte na 8 stejných dílů.
10
Z každého dílu vytvarujte 3 kuličky.
11
Každou kuličku protáhněte do válečku dlouhého asi 20 cm.
12
Upletěte housku překládáním konců těsta přes sebe.
13
V mělké misce rozšlehejte vejce.
14
V další misce smíchejte semínka s hrubozrnnou solí.
15
Každou housku potřete rozšlehaným vejcem.
16
Obalte ve směsi semínek tak, aby byla rovnoměrně pokrytá.
17
Položte na plech vyložený pečicím papírem.
18
Nechte 15 minut nakynout.
19
Předehřejte troubu na 180 °C.
20
Pečte 20-25 minut do zlatova.
Špaldová mouka kyne rychleji, ale hůř drží tvar. Těsto je měkčí, kyne rychle a snadno překyne. Snadno se rozteče nebo padne. Pomáhá kratší kynutí, méně vody, forma na pečení a kvásek místo droždí. → více