Snídaně - Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 50 min.
    CELKEM
  • 12
    PORCE
Perník bez kakaa
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.7/5)

Měkký, voňavý perník bez kakaa s kousky vlašských ořechů je klasika, která nezklame. Sladký med, směs koření a ořechy dodají perníku jemnou chuť i vůni. Je hotový během chvilky a když ho zvládnu já, tka nebojte, vy taky.

Velkou výhodou je jednoduchost. Na přípravu není potřeba žádné složité vybavení ani zdlouhavé šlehání. Stačí smíchat suché a tekuté suroviny, spojit je v jedno těsto a upéct. Zvládne to i ten, kdo běžně nepeče. A co je pro mě důležité - nikdy nezklame. Těsto je vláčné, krásně nadýchané a vydrží měkké i několik dní. Pokud ho navíc přikryjete utěrkou, zůstane vláčný klidně týden.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    286 kCal
    1 197 kJ
  • Tuky
    11,21 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,63 g
  • Sacharidy
    41,78 g
  • - z toho cukry
    21,67 g
  • Bílkoviny
    5,24 g
  • Sůl
    0,52 g
  • Vláknina
    1,20 g
  • Energie
    3 437 kCal
    14 379 kJ
  • Tuky
    134,49 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    19,59 g
  • Sacharidy
    501,32 g
  • - z toho cukry
    260,04 g
  • Bílkoviny
    62,90 g
  • Sůl
    6,18 g
  • Vláknina
    14,36 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech o velikosti cca 30 × 20 cm. Vymažte jej tukem a vysypte moukou.
2
Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Přidejte cukr a promíchejte.
3
V jiné míse rozšlehejte vejce s olejem, mlékem a medem. Směs vlijte k sypkým ingrediencím.
4
Vypracujte hladké, mírně řidší těsto. Na závěr vmíchejte nasekané vlašské ořechy.
5
Těsto nalijte na připravený plech a povrch uhlaďte stěrkou.
6
Pečte přibližně 30–35 minut dozlatova. Po upečení nechte perník vychladnout a případně posypte moučkovým cukrem.