Svačiny - Chuťovky
  • 40 min.
    PŘÍPRAVA
  • 1:05 hod.
    VAŘENÍ
  • 1:45 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Slaný koláč s červeným zelím a vlašskými ořechy
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Zní to zvláštně, ale slaný koláč s červeným zelím opravdu zkuste. Dejte mu šanci a uvidíte jak příjemně vás překvapí. Podušené zelí v červeném víně získá nádhernou barvu, karamelizovaná cibule dodá sladkost, ořechy přinesou křupavost.

Slaný koláč s červeným zelím jsem objevila během návštěvy u přítelkyně v Durynsku. Tehdy mě překvapilo, jak skvěle funguje kombinace máslového těsta s podušeným zelím, vlašskými ořechy v krémové zálivce. Vrátila jsem se domů s poznámkami, pak jsem recept upravovala, dokud nevyhovoval českým surovinám i mému vkusu.

Ingredience

Počet porcí

Korpus

Náplň

/na podušení/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    552 kCal
    2 310 kJ
  • Tuky
    38,13 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    17,18 g
  • Sacharidy
    41,34 g
  • - z toho cukry
    10,98 g
  • Bílkoviny
    10,81 g
  • Sůl
    1,46 g
  • Vláknina
    5,40 g
  • Energie
    4 418 kCal
    18 486 kJ
  • Tuky
    305,05 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    137,47 g
  • Sacharidy
    330,70 g
  • - z toho cukry
    87,81 g
  • Bílkoviny
    86,50 g
  • Sůl
    11,69 g
  • Vláknina
    43,20 g

Postup přípravy

1
Připravte si těsto. Do mísy dejte mouku, na kostičky nakrájené studené máslo, vejce, sůl. Zpracujte rukama nebo robotem do hrudkovité konzistence.
2
Přidejte studenou vodu. Zpracujte jen do spojení těsta, nepřemíchávejte příliš dlouho.
3
Vytvořte placku, zabalte do potravinářské fólie. Uložte do lednice minimálně na 30 minut.
4
Červené zelí omyjte, odstraňte vnější listy. Rozřízněte na čtvrtiny, vykrojte tvrdou střední část.
5
Zelí nakrájejte na jemné proužky.
6
V hlubší pánvi rozehřejte máslo s cukrem. Nechte cukr lehce zkaramelizovat.
7
Přilijte červené víno, přiveďte k varu. Snižte teplotu.
8
Přidejte nakrájené zelí, osolte, opepřete. Poduste pod pokličkou 20 minut, občas promíchejte.
9
Zelí by mělo změknout, zredukovat se na poloviční objem. Sceďte přebytečnou tekutinu.
10
Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky.
11
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli. Restujte dozlatova, asi 8 minut.
12
Vlašské ořechy nahrubo posekejte. Polovinu přidejte k cibuli, krátce opražte.
13
Smíchejte podušené zelí s opraženou cibulí a ořechy. Ochutnejte solí, pepřem, muškátovým oříškem.
14
Troubu předehřejte na 180 °C.
15
Formu o průměru 26 cm vymažte máslem, vysypte moukou.
16
Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na kruh o průměru asi 30 cm.
17
Přeneste těsto do formy, vytvarujte okraje asi 3 cm vysoké. Propíchejte vidličkou dno.
18
Vyložte dno pečicím papírem, nasypte sušené luštěniny nebo pecí kuličky. Pečte naslepo 12 minut.
19
V míse rozšlehejte smetanu s vejci. Přidejte sůl, pepř.
20
Vyjměte předpečený korpus z trouby. Odstraňte papír s kuličkami.
21
Na dno těsta rovnoměrně rozprostřete zeleninovou směs.
22
Zalijte smetanovo-vaječnou směsí.
23
Posypte zbylými nasekanými vlašskými ořechy.
24
Pečte při 180 °C 45 minut, dokud náplň neztuhne, povrch nezezlátne.
25
Nechte vychladnout alespoň 15 minut před vyjmutím z formy.