Vegetariánské souvlaki přináší chuť řecké kuchyně v lehké a zdravé podobě. Šťavnatá grilovaná zelenina se dokonale doplňuje s halloumi, který si zachovává svou pevnost a jemně se opeče do zlatavé kůrky. Nejlepší je podávat souvlaki s čerstvě upečenou pitou a domácím tzatziki, které osvěží a zvýrazní chuť grilované zeleniny.
Středomořské slunce, modré moře a grécke ostrovy - to všechno se ukrývá v každém soustu zeleninového souvlaki. Sýr halloumi je tady malý zázrak - na grilu se jen lehce prohřeje, ale neroztéká se, získává jen nádhernou zlatavou kůrku a uvnitř zůstává úžasně šťavnatý. Když jsem ho poprvé ochutnala na dovolené v Řecku, věděla jsem, že tohle jídlo musím přenést do své kuchyně.
Barevnost zeleniny na špízu není náhodná - každá ingredience má svůj účel. Sladkost paprik se snoubí s lehkou hořkostí grilované cukety, cherry rajčata při grilování doslova explodují chutí a červená cibule dodává pikantní tóny. Oregano a citronová šťáva nejsou jen tak ledajaké dochucovadlo - jsou to podpisy řecké kuchyně, které celému pokrmu vdechují autentičnost.
Tenhle recept je jako malé představení - nejdřív příprava, kdy krájíte zeleninu na podobně velké kousky, aby se vše propeklo rovnoměrně. Pak skládání na špízy, kde si můžete hrát s barvami a vytvářet vlastní vzory. A nakonec ten okamžik, kdy se vše začne grilovat a vzduch se naplní vůní Středomoří. Je to jídlo, které uspokojí i zarytého masožravce - to vím jistě, protože můj manžel si ho oblíbil natolik, že ho vyžaduje místo klasického masového souvlaki.