Obědy - Večeře
  • 35 min.
    PŘÍPRAVA
  • 10 min.
    VAŘENÍ
  • 45 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Vegetariánské zeleninové souvlaki
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.6/5)

Vegetariánské souvlaki přináší chuť řecké kuchyně v lehké a zdravé podobě. Šťavnatá grilovaná zelenina se dokonale doplňuje s halloumi, který si zachovává svou pevnost a jemně se opeče do zlatavé kůrky. Nejlepší je podávat souvlaki s čerstvě upečenou pitou a domácím tzatziki, které osvěží a zvýrazní chuť grilované zeleniny.

Středomořské slunce, modré moře a grécke ostrovy - to všechno se ukrývá v každém soustu zeleninového souvlaki. Sýr halloumi je tady malý zázrak - na grilu se jen lehce prohřeje, ale neroztéká se, získává jen nádhernou zlatavou kůrku a uvnitř zůstává úžasně šťavnatý. Když jsem ho poprvé ochutnala na dovolené v Řecku, věděla jsem, že tohle jídlo musím přenést do své kuchyně.

Barevnost zeleniny na špízu není náhodná - každá ingredience má svůj účel. Sladkost paprik se snoubí s lehkou hořkostí grilované cukety, cherry rajčata při grilování doslova explodují chutí a červená cibule dodává pikantní tóny. Oregano a citronová šťáva nejsou jen tak ledajaké dochucovadlo - jsou to podpisy řecké kuchyně, které celému pokrmu vdechují autentičnost.

Tenhle recept je jako malé představení - nejdřív příprava, kdy krájíte zeleninu na podobně velké kousky, aby se vše propeklo rovnoměrně. Pak skládání na špízy, kde si můžete hrát s barvami a vytvářet vlastní vzory. A nakonec ten okamžik, kdy se vše začne grilovat a vzduch se naplní vůní Středomoří. Je to jídlo, které uspokojí i zarytého masožravce - to vím jistě, protože můj manžel si ho oblíbil natolik, že ho vyžaduje místo klasického masového souvlaki.

Ingredience

Počet porcí
/mletý/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    308 kCal
    1 289 kJ
  • Tuky
    20,48 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    9,09 g
  • Sacharidy
    19,44 g
  • - z toho cukry
    12,18 g
  • Bílkoviny
    13,33 g
  • Sůl
    4,49 g
  • Vláknina
    3,58 g
  • Energie
    1 232 kCal
    5 155 kJ
  • Tuky
    81,90 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    36,37 g
  • Sacharidy
    77,77 g
  • - z toho cukry
    48,73 g
  • Bílkoviny
    53,31 g
  • Sůl
    17,94 g
  • Vláknina
    14,32 g

Postup přípravy

1
Halloumi nakrájejte na kostky o velikosti sousta.
2
Papriky očistěte a nakrájejte na větší čtverce.
3
Cuketu nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm.
4
Červenou cibuli rozkrájejte na čtvrtiny a rozeberte na jednotlivé vrstvy.
5
V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, pepř a sůl.
6
Zeleninu a halloumi naložte do marinády a nechte alespoň 20 minut odležet.
7
Na špejle střídavě napichujte zeleninu a halloumi.
8
Grilujte na středním ohni nebo na pánvi cca 8–10 minut, pravidelně otáčejte.
9
Podávejte nejlépe s pita chlebem a tzatziki omáčkou.
Gyros a souvlaki jsou oblíbené řecké pokrmy, ale mají zásadní rozdíl. Gyros se připravuje z plátků masa opečených na vertikálním grilu a podává se v pita chlebu se zeleninou a omáčkou. Souvlaki jsou kousky masa napíchnuté na špejli a grilované, servírují se buď na talíři, nebo v pita chlebu. → více