Omáčky - Pomazánky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 0 min.
    VAŘENÍ
  • 10 min.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Bazalkové pesto s kešu
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (3.5/5)

Pesto s kešu ořrechy se neztratí v žádné kuchyni. Je univerzální, snadno skladovatelné a pokaždé chutná skvěle - ať už čerstvě udělané nebo po několika dnech v lednici.

Ráda si pesto dělám do zásoby. Stačí ho přendat do uzavíratelné sklenice a zalít trochou oleje, aby se na povrchu nevytvořila krusta. V lednici pak vydrží i týden, a pokud ho zamrazím v malých porcích, mám ho připravené na měsíce dopředu. Je to neocenitelné hlavně ve chvíli, kdy potřebuju rychle dokončit jídlo a nemám čas stát u plotny.

Dá se přidat do polévky, natřít na sendvič, vmíchat do brambor nebo použít jako marináda. Můžete si s ním i trochu pohrát. Přidat citronovou kůru pro svěžest, chilli pro pikantnost nebo trochu sušených rajčat pro intenzivnější chuť. Je to prostě základ, který se dá pokaždé použít jinak

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    332 kCal
    1 389 kJ
  • Tuky
    33,05 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,52 g
  • Sacharidy
    4,46 g
  • - z toho cukry
    0,64 g
  • Bílkoviny
    6,78 g
  • Sůl
    1,06 g
  • Vláknina
    1,42 g
  • Energie
    1 991 kCal
    8 332 kJ
  • Tuky
    198,29 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    39,13 g
  • Sacharidy
    26,78 g
  • - z toho cukry
    3,84 g
  • Bílkoviny
    40,67 g
  • Sůl
    6,35 g
  • Vláknina
    8,52 g

Postup přípravy

1
Bazalkové listy omyjte v chladné vodě a důkladně osušte, aby pesto nezřídlo.
2
Kešu ořechy nasucho opečte na pánvi dozlatova, čímž zvýrazníte jejich chuť. Nechte je krátce vychladnout.
3
Do mixéru vložte bazalku, kešu, nastrouhaný parmazán a česnek. Mixujte do hrubší pasty.
4
Pomalu přilévejte olivový olej a dál mixujte, dokud nevznikne hladká, krémová konzistence.
5
Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud je pesto příliš husté, přidejte trochu oleje.
6
Hotové pesto přendejte do čisté sklenice, zalijte tenkou vrstvou oleje a skladujte v lednici až 7 dní.