Chuťovky
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 2:00 hod.
    VAŘENÍ
  • 2:30 hod.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Bezinkový med s meduňkou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4/5)

Voňavý domácí bezinkový med s meduňkou, jemně citrusový. Dokonalý na pečení i do čaje. Snadná příprava, poctivá chuť a přirozená harmonie bylinek.

Bezinkový med s meduňkou připravuji každoročně během červnového rozkvětu bezových keřů. Vonné bílé květy v kombinaci s čerstvou meduňkou vytvářejí "sirup", který působí nejen jako sladidlo, ale především jako voňavý poklad pro podzimní a zimní měsíce. Vůně louky, dřevěné chaty, letního dechu v ranním oparu – to všechno je v každé lžičce. Volím kombinaci třtinového cukru a citronu kvůli jemné karamelové hloubce a lehké kyselosti, která chuť povznese bez nadvlády kyseliny. Meduňku sbírám jen mladou, ve stínu, aby uchovala svěžest a oleje, které jí dávají charakteristickou bylinnou sladkost.

Louhování za studena pomáhá uchovat květové tóny v jejich nejčistší podobě. Krátké provaření na závěr zajistí bezpečnost a stabilitu pro dlouhodobé uchování bez nutnosti konzervantů.

Sirup po zchladnutí zhoustne do jemně viskózní konzistence. Nepůsobí těžce jako klasický med, zároveň však nese bohatou aromatičnost. Skladuji jej na tmavém chladném místě. Po otevření doporučuji uchovávat v lednici. Využití najde v čaji, jako meducína proti nachlazení, k dochucení bílého jogurtu, na palačinky nebo do perlivé vody s citronem. Připomíná léto v každém doušku, působí uklidňujícím dojmem a přirozeně podporuje pohodu. Příprava není náročná, přesto vyžaduje trpělivost a cit pro zacházení s čerstvými bylinami. Je to tichý rituál se sladkou odměnou.

Ingredience

Počet porcí

1 porce = cca 600 ml

/cca 40 ks/
/z 1-2 citronu/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    3 323 kCal
    13 903 kJ
  • Tuky
    1,61 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,05 g
  • Sacharidy
    825,40 g
  • - z toho cukry
    811,40 g
  • Bílkoviny
    2,75 g
  • Sůl
    0,12 g
  • Vláknina
    5,65 g
  • Energie
    3 323 kCal
    13 903 kJ
  • Tuky
    1,61 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,05 g
  • Sacharidy
    825,40 g
  • - z toho cukry
    811,40 g
  • Bílkoviny
    2,75 g
  • Sůl
    0,12 g
  • Vláknina
    5,65 g

Postup přípravy

1
Do většího hrnce vložte očištěné květy bezinky a přidejte nahrubo natrhané lístky meduňky.
2
Zalijte studenou převařenou vodou, zakryjte a nechte louhovat při pokojové teplotě 24 hodin.
3
Následující den sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čistého hrnce.
4
Přidejte cukr, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
5
Zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.
6
Poté pokračujte za občasného míchání, dokud se neodpaří dostatek vody a nedosáhnete požadované medové konzistence. Klidně 2 hodiny i déle.
7
Pokud jste spokojeni zvýšte teplotu a na chvilku přiveďte směs k varu.
8
Horký med přelijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru.
9
Nechte vychladnout při pokojové teplotě. Na chladném a temném místě vydrží v pohodě déle než rok.