Svačiny - Večeře
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 50 min.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Polentový koláč se zeleninou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.7/5)

Polentový koláč se zeleninou je pro mě srdeční záležitostí. Často ho dělám, když chci něco lehkého, sytého, ale hlavně plného chuti. Ráda vařím jídla, která jsou zdravá, ale zároveň se u nich člověk nemusí bát, že by mu něco chybělo. Právě tento koláč je přesně takový. Má tolik skvělých předností, že se o ně prostě musím podělit.

Jednou z největších výhod koláče je vysoký obsah bílkovin. Díky cottage sýru, vejcím a parmezánu je koláč krásně výživný. Bílkoviny jsou důležité pro pocit sytosti, pro stavbu svalů. Oceníte to, pokud se snažíte jíst zdravě, udržet si váhu, nebo jen hledáte jídlo, které vás udrží déle plné. Cottage sýr navíc dodá koláči jemnou, krémovou texturu. Je to taková moje tajná ingredience, která dělá koláč šťavnatý.

Další super věc je ta hromada zeleniny. Používám hrášek, brokolici, červenou papriku. Tyhle barvy na talíři mě prostě baví. Hrášek dodává sladkost, brokolice zase lehkou hořkost. Paprika krásně osvěží. Můžete si ale klidně vyhrát, přidat zeleninu, kterou máte rádi. Třeba kukuřici, mrkev nebo špenát. Je to skvělý způsob, jak do jídelníčku dostat víc vitamínů, minerálů. Zelenina v koláči dodá svěžest, šťavnatost. Navíc se koláč díky ní stane pestřejší na pohled, což je vždycky fajn.

A co polenta? Ta je úžasná! Polenta je skvělá alternativa k pšeničné mouce, pokud hledáte bezlepkové jídlo. Má jemnou, ale zároveň sytou chuť. Po upečení se stane krásně nadýchanou. Je lehce stravitelná, dodá tělu energii. Její zlatavá barva vypadá nádherně. Opravdu doporučuji ji vyzkoušet.

Ingredience

Počet porcí
/čerstvý nebo mražený/
/čerstvá nebo mražená/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    279 kCal
    1 167 kJ
  • Tuky
    13,40 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,88 g
  • Sacharidy
    23,54 g
  • - z toho cukry
    6,34 g
  • Bílkoviny
    15,72 g
  • Sůl
    1,53 g
  • Vláknina
    2,55 g
  • Energie
    1 674 kCal
    7 003 kJ
  • Tuky
    80,42 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    29,29 g
  • Sacharidy
    141,24 g
  • - z toho cukry
    38,04 g
  • Bílkoviny
    94,33 g
  • Sůl
    9,19 g
  • Vláknina
    15,30 g

Postup přípravy

1
Do hrnce nalijte mléko vodu. Zahřejte směs pod bod varu. Vsypte polentu za stálého míchání metličkou. Přiveďte ji k varu. Vařte do zhoustnutí, trvá to asi 5-7 minut.
2
Odstraňte hrnec z ohně. Vmíchejte nastrouhaný parmezán, olivový olej. Dobře promíchejte.
3
V jiné míse smíchejte cottage sýr, vejce, zelený hrášek, růžičky brokolice, nakrájenou červenou papriku. Zeleninu můžete použít čerstvou nebo mraženou. Pokud použijete mraženou, nemusíte ji předvařovat. Osolte opepřete směs dle chuti.
4
Spojte uvařenou polentu s cottage směsí. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně rozprostřely.
5
Směs vlijte do koláčové formy o průměru přibližně 24 cm, kterou jste si předtím lehce vymazali nebo vyložili pečicím papírem. Rovnoměrně ji rozprostřete.
6
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 20 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
7
Vyjměte koláč z trouby. Poklaďte jej natrhanou nebo nakrájenou mozzarellou. Vraťte do trouby na dalších 10-15 minut, nebo dokud se mozzarella nerozteče a krásně nezezlátne.
Kolagen podporuje zdraví pokožky, kloubů a svalů. Najdeme ho ve vývarech, kuřecím mase, rybách a želatině. Rostliny kolagen neobsahují, ale vitamín C a zinek z citrusů, listové zeleniny a ořechů aktivují jeho tvorbu. → více