Rustikální ratatouille je jako pocta letní zelenině v té nejčistší podobě. Každý plátek zeleniny je vrstvený s úmyslem, aby výsledný efekt potěšil nejen chuťové buňky, ale i oko. Pomalu pečené papriky, cukety a lilky se spojí s rajčatovou omáčkou v elegantní rovnováze.
Vůně, která se line z trouby během pečení, připomíná malou kuchyňku v Provence s otevřeným oknem, do kterého vane vánkem tymián a rozmarýn z okolních kopců. Pečlivě zvolený poměr ingrediencí zaručuje, že nic nepřebíjí chuť druhého. Ratatouille se podává teplý nebo vlažný. Obvykle jen s kouskem kvalitního chleba a sklenkou suchého vína. Jednoduchost zde není chudobou, ale cílem – umožnit každé surovině zazářit. Ratatouille je jedním z těch jídel, které dokazují, že opravdová krása tkví v detailech.