Obědy - Večeře
  • 25 min.
    PŘÍPRAVA
  • 60 min.
    VAŘENÍ
  • 1:25 hod.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Pravé francouzské ratatouille
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Rustikální ratatouille je jako pocta letní zelenině v té nejčistší podobě. Každý plátek zeleniny je vrstvený s úmyslem, aby výsledný efekt potěšil nejen chuťové buňky, ale i oko. Pomalu pečené papriky, cukety a lilky se spojí s rajčatovou omáčkou v elegantní rovnováze.

Vůně, která se line z trouby během pečení, připomíná malou kuchyňku v Provence s otevřeným oknem, do kterého vane vánkem tymián a rozmarýn z okolních kopců. Pečlivě zvolený poměr ingrediencí zaručuje, že nic nepřebíjí chuť druhého. Ratatouille se podává teplý nebo vlažný. Obvykle jen s kouskem kvalitního chleba a sklenkou suchého vína. Jednoduchost zde není chudobou, ale cílem – umožnit každé surovině zazářit. Ratatouille je jedním z těch jídel, které dokazují, že opravdová krása tkví v detailech.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    226 kCal
    946 kJ
  • Tuky
    16,02 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,22 g
  • Sacharidy
    20,83 g
  • - z toho cukry
    13,01 g
  • Bílkoviny
    4,21 g
  • Sůl
    1,34 g
  • Vláknina
    5,71 g
  • Energie
    905 kCal
    3 788 kJ
  • Tuky
    64,06 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    8,86 g
  • Sacharidy
    83,32 g
  • - z toho cukry
    52,03 g
  • Bílkoviny
    16,82 g
  • Sůl
    5,35 g
  • Vláknina
    22,84 g

Postup přípravy

1
Omyjte a osušte všechnu zeleninu. Cuketu, lilek, papriky a rajčata nakrájejte na stejně silné plátky, přibližně 3–4 mm.
2
Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte najemno.
3
Ve středním hrnci zahřejte polovinu olivového oleje a na mírném plameni orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, nechte krátce rozvonět a vmíchejte rajčatové pyré. Dochutťe solí, pepřem a částí tymiánu. Nechte 10 minut zvolna probublávat.
4
Troubu předehřejte na 180 °C.
5
Do kulaté zapékací mísy nalijte rajčatovou směs a rovnoměrně ji rozetřete po dně.
6
Na omáčku rovnoměrně vyskládejte plátky cukety, lilku, paprik a rajčat do spirálovitého vzoru, tak aby se jednotlivé vrstvy mírně překrývaly.
7
Povrch zakapejte zbylým olivovým olejem, posypte zbylým tymiánem, zakryjte alobalem a dejte péct na 40 minut.
8
Poté odstraňte alobal a pečte dalších 20 minut, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne.
9
Před podáváním ozdobte čerstvou bazalkou.