Turbanová dýně plněná quinoou a zeleninou spojuje podzimní chutě v elegantní podobě. Vydlabaná dýně slouží jako efektní jedlá miska plná syté náplně. Kombinace jemné quinoy a restované zeleniny zajistí vyvážený pokrm.
Impozantní vzhled Turbanová dýně se svým netradičním tvarem vypadá na stole efektně a slavnostně. Udělá dojem na hosty i při speciálních příležitostech.
Komplexní jídlo Kombinace quinoi a zeleniny poskytuje plnohodnotný pokrm s vyváženým poměrem bílkovin, sacharidů a vlákniny. Nemusíte už nic dalšího přidávat.
Zdravý pokrm Díky použití čerstvé zeleniny, quinoy a minimálního množství tuku je recept výživný a lehký. Hodí se i pro vegetariány a vegany (pokud nepoužijete živočišný vývar).
Skvělá chuť Spojení sladké, pečené dýně s kořeněnou quinoou a restovanou zeleninou vytváří harmonickou chuť. Čerstvá petržel dodá osvěžující závěr.
Sezónní a udržitelná volba Turbanová dýně je podzimní sezónní surovinou, kterou lze často koupit od místních pěstitelů. Podporuje to lokální produkci a udržitelné stravování.
Předehřejte troubu na 180 °C. Turbanovou dýni omyjte, odřízněte vrchní část a lžící vydlabejte semínka.
2
Vnitřek dýně potřete 10 ml olivového oleje, osolte a opepřete. Položte ji do pekáče a pečte 25 minut.
3
Quinou propláchněte a uvařte v zeleninovém vývaru, dokud nezměkne a tekutina se nevstřebá, asi 15 minut.
4
Na pánvi rozehřejte zbylý olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, mrkev nakrájenou na malé kostičky, papriku a cuketu. Restujte 7 minut, zelenina by měla změknout.
5
Uvařenou quinou smíchejte s opečenou zeleninou, dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
6
Směs naplňte do předpečené dýně. Přiklopte odříznutým „víkem“ a pečte dalších 20 minut, dokud dýně nezměkne.
Dýně nelze brát jako oranžovou dekoraci na Halloween. Existuje pět hlavních druhů, z nichž každý má jinou chuť, strukturu i využití. Od máslové elegance po vláknité rarity – dýně skrývají víc, než se zdá.→ více