Obědy
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 45 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Turbanová dýně plněná quinoou a zeleninou
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (3.9/5)

Turbanová dýně plněná quinoou a zeleninou spojuje podzimní chutě v elegantní podobě. Vydlabaná dýně slouží jako efektní jedlá miska plná syté náplně. Kombinace jemné quinoy a restované zeleniny zajistí vyvážený pokrm.

  • Impozantní vzhled
    Turbanová dýně se svým netradičním tvarem vypadá na stole efektně a slavnostně. Udělá dojem na hosty i při speciálních příležitostech.
  • Komplexní jídlo
    Kombinace quinoi a zeleniny poskytuje plnohodnotný pokrm s vyváženým poměrem bílkovin, sacharidů a vlákniny. Nemusíte už nic dalšího přidávat.
  • Zdravý pokrm
    Díky použití čerstvé zeleniny, quinoy a minimálního množství tuku je recept výživný a lehký. Hodí se i pro vegetariány a vegany (pokud nepoužijete živočišný vývar).
  • Skvělá chuť
    Spojení sladké, pečené dýně s kořeněnou quinoou a restovanou zeleninou vytváří harmonickou chuť. Čerstvá petržel dodá osvěžující závěr.
  • Sezónní a udržitelná volba
    Turbanová dýně je podzimní sezónní surovinou, kterou lze často koupit od místních pěstitelů. Podporuje to lokální produkci a udržitelné stravování.

Ingredience

Počet porcí
/mletý/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    351 kCal
    1 469 kJ
  • Tuky
    12,31 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,59 g
  • Sacharidy
    57,66 g
  • - z toho cukry
    9,94 g
  • Bílkoviny
    8,19 g
  • Sůl
    2,35 g
  • Vláknina
    9,11 g
  • Energie
    1 406 kCal
    5 882 kJ
  • Tuky
    49,22 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,37 g
  • Sacharidy
    230,62 g
  • - z toho cukry
    39,76 g
  • Bílkoviny
    32,76 g
  • Sůl
    9,39 g
  • Vláknina
    36,44 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 180 °C. Turbanovou dýni omyjte, odřízněte vrchní část a lžící vydlabejte semínka.
2
Vnitřek dýně potřete 10 ml olivového oleje, osolte a opepřete. Položte ji do pekáče a pečte 25 minut.
3
Quinou propláchněte a uvařte v zeleninovém vývaru, dokud nezměkne a tekutina se nevstřebá, asi 15 minut.
4
Na pánvi rozehřejte zbylý olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, mrkev nakrájenou na malé kostičky, papriku a cuketu. Restujte 7 minut, zelenina by měla změknout.
5
Uvařenou quinou smíchejte s opečenou zeleninou, dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
6
Směs naplňte do předpečené dýně. Přiklopte odříznutým „víkem“ a pečte dalších 20 minut, dokud dýně nezměkne.
Dýně nelze brát jako oranžovou dekoraci na Halloween. Existuje pět hlavních druhů, z nichž každý má jinou chuť, strukturu i využití. Od máslové elegance po vláknité rarity – dýně skrývají víc, než se zdá. → více