Snídaně - Svačiny
  • 5 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 2
    PORCE
Vegan jáhlová kaše
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Vegan jáhlová kaše je lahodně krémová, jemně nasládlá a plná výživných ingrediencí. Jáhly jsou skvělým zdrojem vlákniny a minerálů, rostlinné mléko dodává jemnou chuť.

Jáhlová kaše = výživový zlatý důl pro vegany i všechny stoupence rostlinných diet. Jáhly samotné patří mezi bezlepkové pseudoobilniny s vysokým obsahem bílkovin rostlinného původu, což z nich dělá skvělý startovací bod dne pro celiaky i sportovce. Drobná žlutá zrnka ukrývají kompletní aminokyselinový profil a velkorysou dávku hořčíku, který podporuje nervovou soustavu a svalovou regeneraci. Kombinace rostlinného mléka s jáhlami vytváří synergický efekt – mandlové mléko má vitamin E a zdravé tuky, kokosové zase středně dlouhé mastné kyseliny MCT, které tělo rychle zpracuje na energii. Tahle snídaňová bomba nezatěžuje trávení a přitom dodá energii na několik hodin.

Druhý rozměr výživové hodnoty představují pečlivě vybrané toppingy. Čerstvé bobuloviny jako borůvky či maliny patří mezi potraviny s nejnižším glykemickým indexem, takže prudce nevyvolávají vzestup krevního cukru, což ocení diabetici i lidé na ketonové dietě. Současně obsahují antokyaniny – přírodní antioxidanty chránící buňky před stárnutím. Přidaná chia či lněná semínka fungují jako zdroj omega-3 mastných kyselin a rozpustné vlákniny, která zpomaluje vstřebávání sacharidů a prodlužuje pocit sytosti. Ořechy dodávají kromě bílkovin i zinek a selen – minerály nezbytné pro imunitní systém. Tahle kombinace činí z jáhlové kaše ideální pokrm pro všechny, kdo dodržují veganství, paleo, FODMAP nebo protizánětlivé stravovací protokoly.

Ingredience

Počet porcí
/nebo ovesné, kokosové/
/1 g = špetka/
/případně kešu, lískové ořechy/
/nebo lněná semínka/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    318 kCal
    1 331 kJ
  • Tuky
    8,26 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,68 g
  • Sacharidy
    51,53 g
  • - z toho cukry
    6,71 g
  • Bílkoviny
    9,55 g
  • Sůl
    0,50 g
  • Vláknina
    5,58 g
  • Energie
    637 kCal
    2 664 kJ
  • Tuky
    16,51 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,35 g
  • Sacharidy
    103,05 g
  • - z toho cukry
    13,41 g
  • Bílkoviny
    19,10 g
  • Sůl
    1,00 g
  • Vláknina
    11,15 g

Postup přípravy

1
Jáhly propláchněte horkou vodou, abyste odstranili hořkost.
2
V hrnci přiveďte k varu vodu s rostlinným mlékem a přidejte propláchnuté jáhly.
3
Přidejte sůl a skořici, poté vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, dokud nejsou jáhly měkké.
4
Kaši občas promíchejte, aby se nepřipalovala. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu více mléka.
5
Po dovaření přidejte javorový sirup a dobře promíchejte.
6
Podávejte s čerstvým ovocem, ořechy a chia nebo lněnými semínky.