Předkrmy - Snídaně - Chuťovky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 30 min.
    CELKEM
  • 2
    PORCE
Dietní snídaně z vajíček – Vaječné muffiny se zeleninou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.3/5)

Vaječné muffiny se zeleninou jsou lehkou, nízkokalorickou a výživnou snídaní, která je plná bílkovin a vitamínů. Stvořená pro ty, kteří chtějí ranní zdravý start nebo dietní variantu snídaně, která zasytí bez zbytečných kalorií. Inspirace pochází z americké kuchyně.

Ingredience

Počet porcí
/čerstvý nebo mražený/
/30 g = 1 menší /
/1 g = špetka/
/nebo podle chuti/
/na vymazání formiček/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    183 kCal
    766 kJ
  • Tuky
    12,56 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    3,56 g
  • Sacharidy
    6,37 g
  • - z toho cukry
    3,77 g
  • Bílkoviny
    13,36 g
  • Sůl
    0,90 g
  • Vláknina
    1,08 g
  • Energie
    365 kCal
    1 527 kJ
  • Tuky
    25,11 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    7,12 g
  • Sacharidy
    12,73 g
  • - z toho cukry
    7,54 g
  • Bílkoviny
    26,71 g
  • Sůl
    1,79 g
  • Vláknina
    2,16 g

Postup přípravy

1
Nakrájejte papriku, rajčata a cibuli na malé kostičky. Pokud máte mražený špenát, nechte ho rozmrazit a lehce vymačkejte přebytečnou vodu.
2
V misce rozšlehejte vejce, přidejte špetku soli a pepře. Pak přimíchejte připravenou zeleninu.
3
Vymažte silikonové nebo kovové formičky na muffiny olivovým olejem (základní recept je na cca 6 formiček). Rovnoměrně rozdělte vaječnou směs do jednotlivých formiček, naplňte je přibližně do tří čtvrtin.
4
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte muffiny přibližně 15–20 minut, dokud neztuhnou a nezezlátnou.
5
Muffiny jsou výborné teplé, ale i studené. Doporučuji doplnit čerstvou rukolou a kouskem celozrnného chleba.