Polévky - Večeře
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 1:15 hod.
    VAŘENÍ
  • 1:30 hod.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Kapustnica s klobásou a uzeným masem
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Kapustnica je tradiční slovenská polévka, která se podává během vánočních svátků. Její bohatá sytá chuť je dána kombinací kysaného zelí, uzeného masa a koření. Variace této polévky se liší podle regionů a rodinných tradic, ale klobása a uzené maso jsou její neodmyslitelnou součástí.

Ingredience

Počet porcí
/maďarská, čabajka/
/5 g = 1 lžička/
/6 g = 2 listy/
/1 g = 3 kuličky /
/5 g = 1 lžička/
/volitelné/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    525 kCal
    2 197 kJ
  • Tuky
    34,97 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    13,11 g
  • Sacharidy
    27,43 g
  • - z toho cukry
    6,19 g
  • Bílkoviny
    26,02 g
  • Sůl
    7,53 g
  • Vláknina
    5,65 g
  • Energie
    2 098 kCal
    8 780 kJ
  • Tuky
    139,89 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    52,42 g
  • Sacharidy
    109,72 g
  • - z toho cukry
    24,76 g
  • Bílkoviny
    104,06 g
  • Sůl
    30,13 g
  • Vláknina
    22,58 g

Postup přípravy

1
Sušené houby zalijte teplou vodou a nechte je namočené asi 20 minut. Cibuli nakrájejte na jemno, česnek prolisujte. Uzené maso nakrájejte na menší kousky a klobásu na kolečka.
2
Do velkého hrnce vložte uzené maso, zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte bobkový list, nové koření a vařte 30–40 minut, dokud maso není měkké.
3
Do hrnce přidejte kysané zelí, včetně šťávy (dle chuti), nakrájené houby, namočené houby i s vodou, brambory nakrájené na kostičky, klobásu a prolisovaný česnek. Vařte dalších 20 minut.
4
Na pánvi osmahněte cibuli na troše tuku, přidejte mletou papriku a krátce promíchejte. Směs přidejte do polévky a dobře promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte.
5
Pokud chcete krémovější variantu, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Vařte ještě 5 minut.
6
Polévku podávejte ideálně s čerstvým chlebem nebo kouskem jiného pečiva.
Polévka v lednici vydrží 3–4 dny, se smetanou nebo masem maximálně 3 dny. Zkaženou polévku poznáte podle zápachu, změny barvy, bublinek nebo slizkého povrchu. Správný postup - rychlé chlazení, uzavřená nádoba a teplota lednice pod 4 °C. Pokud ji nesníte včas, zamrazte ji – v mrazáku vydrží až 3 měsíce. → více
Od tradiční jíšky po kokosové mléko – zahušťování polévek na nespočet způsobů. Brambory, luštěniny, zeleninové pyré, sýry či ovesné vločky. Vyzkoušejte různé techniky a proměňte obyčejnou polévku v kulinářský klenot. → více