Snídaně - Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 30 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Nadýchané americké lívance
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Nadýchané americké lívance jsou symbolem pohodové snídaně nebo typického amerického víkendového brunche. Jejich jemná nadýchanost a sladká chuť, doplněná o máslo a javorový sirup, potěší každého milovníka klasických amerických pokrmů. Tento recept je jednoduchý a přitom si dopřejete něco extra výjimečného.

Ingredience

Počet porcí

Těsto na lívance

/1 g = špetka/
/rozpuštěné/
/5 ml = 1 lžička/

Při podávání

Nutriční hodnoty

  • Energie
    421 kCal
    1 761 kJ
  • Tuky
    15,44 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    8,69 g
  • Sacharidy
    59,81 g
  • - z toho cukry
    22,13 g
  • Bílkoviny
    10,19 g
  • Sůl
    1,56 g
  • Vláknina
    1,50 g
  • Energie
    1 683 kCal
    7 040 kJ
  • Tuky
    61,75 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    34,74 g
  • Sacharidy
    239,25 g
  • - z toho cukry
    88,50 g
  • Bílkoviny
    40,75 g
  • Sůl
    6,23 g
  • Vláknina
    6,00 g

Postup přípravy

1
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. V jiné misce prošlehejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Postupně přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2
Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev. Potřete ji lehce olejem nebo máslem. Lžící nebo naběračkou nalijte těsto na pánev a tvořte malé kruhové lívance. Smažte přibližně 2 minuty, dokud se na povrchu neobjeví bublinky, poté otočte a smažte další 1–2 minuty, dokud nejsou zlatavé.
3
Lívance skládejte na sebe, přidejte plátek másla, polijte javorovým sirupem a posypte moučkovým cukrem.
Lehká a rychlá snídaně známá jako kontinentální zahrnuje čerstvé pečivo, máslo, džem, sýr či ovoce. Doprovází ji káva, čaj nebo džus. Každá země přidává své speciality – od italského sladkého pečiva po německé sýry a uzeniny. I přes, nebo spíše pro svou jednoduchost je nesmírně oblíbená v hotelích. → více
Nadýchané lívance zvládnete i bez lívanečníku! Připravte si těsto z mouky, mléka, vajec a prášku do pečiva. Smažte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Bublinky na povrchu jsou signálem k otočení. S domácí marmeládou či javorovým sirupem budou vaše lívance nepřekonatelné! → více
Správná pánev na lívance zajišťuje rovnoměrné propečení a snadnou manipulaci. Dbejte na kvalitní materiály (litina, nerez, nepřilnavý povrch) a správnou velikost. Vyberte ergonomickou rukojeť a hlavně vhodný povrch kompatibilní s vašim sporákem. → více