Předkrmy - Večeře - Přílohy
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 30 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Pikantní pečená mrkev
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.5/5)

Malé mrkvičky pečené do zlatova získají díky javorovému sirupu skvělou karamelovou krustičku. Kajenský pepř přináší jemnou pikantnost vyváženou sladkostí, kurkuma dodává hřejivou chuť. Roztomilé baby karotky s kouskem natě proměníte za dvacet minut v elegantní pokrm s karamelizovaným povrchem.

Mrkev při tepelné úpravě doslova ožívají. Její přirozená sladkost se během pečení výrazně zvýrazňuje, cukry karamelizují a vytváří tu nezaměnitelnou zlatavou kůrku. Když přidáte javorový sirup, celý proces dostane ještě intenzivnější směr. Povrch se promění v lesklou, lehce křupavou vrstvu připomínající glazuru na pečeném kořenové zelenině z luxusních restaurací.

Ingredience

Počet porcí
/malá s natí/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    129 kCal
    540 kJ
  • Tuky
    7,75 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,14 g
  • Sacharidy
    14,51 g
  • - z toho cukry
    7,64 g
  • Bílkoviny
    1,48 g
  • Sůl
    0,40 g
  • Vláknina
    3,99 g
  • Energie
    518 kCal
    2 167 kJ
  • Tuky
    30,99 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,54 g
  • Sacharidy
    58,05 g
  • - z toho cukry
    30,57 g
  • Bílkoviny
    5,92 g
  • Sůl
    1,58 g
  • Vláknina
    15,95 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 170 °C.
2
Omyjte mrkev, ponechejte na konci natě přibližně 1 cm zelených stonků.
3
Oloupejte šetrně mrkev. U nových mrkví stačí pořádně umýt.
4
Vyložte plech pečicím papírem.
5
Umístěte mrkev na připravený plech.
6
Posypte kajenským pepřem, chilli, kurkumou a solí.
7
Nasekejte bylinky nadrobno, přidejte k mrkvi.
8
Polijte olivovým olejem a javorovým sirupem.
9
Promíchejte rukama, aby se koření rovnoměrně rozložilo po povrchu.
10
Pečte 20 minut, dokud mrkev nezměkne a povrch nezezlátne.