Předkrmy - Omáčky - Chuťovky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 0 min.
    VAŘENÍ
  • 10 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Bazalkové pesto s vlašskými ořechy
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (3.6/5)

Tohle pesto je prostě bomba! Čerstvá bazalka, křupavé vlašské ořechy, k tomu voňavý česnek a parmazán. Rychle hotové, ideální k těstovinám nebo jen tak na opečenou bagetku. U nás doma se po něm vždycky jen zapráší, fakt to stojí za to zkusit.

Když se řekne pesto, většina lidí si hned představí to klasické, italské, s piniovými oříšky. Já mám osobně hrozně ráda tu naši verzi. Připravuji si ho doma už roky s vlašskými ořechy. Ony totiž vlašáky dávají pestu takový zajímavý šmrnc. Dělají ho jemnější. Navíc, vlašské ořechy jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro naše srdce i mozek. Každá lžička tohoto pesta je tak i malou dávkou zdraví pro naše tělo.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    370 kCal
    1 548 kJ
  • Tuky
    38,00 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,41 g
  • Sacharidy
    3,94 g
  • - z toho cukry
    0,61 g
  • Bílkoviny
    6,86 g
  • Sůl
    0,95 g
  • Vláknina
    1,72 g
  • Energie
    1 479 kCal
    6 190 kJ
  • Tuky
    151,98 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    25,63 g
  • Sacharidy
    15,77 g
  • - z toho cukry
    2,42 g
  • Bílkoviny
    27,45 g
  • Sůl
    3,80 g
  • Vláknina
    6,88 g

Postup přípravy

1
Omyjte bazalku. Osušte ji papírovou utěrkou. Odstraňte stonky.
2
Oloupejte stroužky česneku.
3
Přidejte bazalkové listy, vlašské ořechy, strouhaný parmazán, česnek, sůl, pepř do mixéru.
4
Mixujte suroviny krátkými pulzy, dokud nevznikne hrubší pasta.
5
Za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Můžete mixovat déle pro jemnější pesto, kratší dobu pro hrubší.
6
Ochutnejte pesto. Podle potřeby dosolte nebo opepřete.
7
Přesuňte pesto do vzduchotěsné nádoby. Povrch můžete zakápnout tenkou vrstvou olivového oleje. Zabrání to oxidaci. Uchovávejte v chladničce.