Omáčky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 0 min.
    VAŘENÍ
  • 10 min.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Ředkvičkové pesto
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.6/5)

Ředkvičkové pesto nabízí originální chuťový zážitek s jemně pikantním podtónem. Listy z ředkviček kombinované s opečenými semínky a parmazánem tvoří pestrý zelený krém plný vitamínů. Hodí se k těstovinám, do sendvičů i na rozpečený chléb.

  • Využití zbytků
    Recept dává smysluplné využití listů ředkviček, které by se jinak často vyhodily. Pomáhá tak snižovat plýtvání potravinami v kuchyni.
  • Rychlá příprava
    Pesto je hotové během pár minut a nevyžaduje žádné složité postupy. Stačí vše rozmixovat a ihned použít.
  • Výrazná chuť
    Kombinace jemně štiplavých listů ředkviček, česneku a parmazánu vytváří intenzivní a originální chuť. Skvěle dochutí těstoviny, pečivo nebo maso.
  • Výživná bomba
    Obsahuje zdravé tuky z olivového oleje a semínek, vitamíny z čerstvých listů a bílkoviny ze sýru. Je to výborný způsob, jak přidat do jídelníčku více živin.
  • Cenově dostupné
    Ingredience jsou levné a běžně dostupné, takže pesto nestojí moc peněz. Navíc pomáhá zužitkovat to, co už máte doma.
  • Variabilita použití
    Hodí se nejen na těstoviny, ale i jako pomazánka, dip nebo dochucovadlo na grilovanou zeleninu. Je to univerzální dochucovadlo, které oživí mnoho pokrmů.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    229 kCal
    958 kJ
  • Tuky
    22,77 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,10 g
  • Sacharidy
    2,20 g
  • - z toho cukry
    0,15 g
  • Bílkoviny
    4,40 g
  • Sůl
    0,79 g
  • Vláknina
    1,03 g
  • Energie
    1 374 kCal
    5 749 kJ
  • Tuky
    136,63 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    24,62 g
  • Sacharidy
    13,19 g
  • - z toho cukry
    0,89 g
  • Bílkoviny
    26,42 g
  • Sůl
    4,71 g
  • Vláknina
    6,18 g

Postup přípravy

1
Listy ředkviček omyjte pod studenou vodou a osušte.
2
Slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi, dokud nezačnou vonět a mírně zhnědnou. Nechte vychladnout.
3
Do mixéru vložte listy ředkviček, slunečnicová semínka, na plátky nakrájený česnek, nastrouhaný sýr, sůl a pepř.
4
Přidejte citronovou šťávu. Mixujte na střední rychlost a postupně přilévejte olivový olej, dokud nevznikne husté, jemně krémové pesto.
5
Podávejte s pečivem, těstovinami nebo jako dip k zelenině.