Moučníky a dezerty
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 45 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 10
    PORCE
Mokrá tvarohová bábovka
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.9/5)

Mokrá tvarohová bábovka má poddajný a vláčný střídku, která se téměř rozplývá na jazyku. Díky tvarohu zůstává vláčná po několik dní bez nutnosti dalšího zvlhčování či sirupování. Povrch je jemně zlatavý, střed pevný a kompaktní bez prasklin, přičemž v řezu působí celistvě.

Při servírování se hodí doplnit bábovku jemným ovocným džemem nebo lžičkou zakysané smetany. Výtečně ladí s čerstvě uvařenou kávou nebo čajem. Pokud preferujete decentní chuť, doporučuje se použít nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, která těstu propůjčí lehce osvěžující tón. Tento dezert pochází z české kuchyně a představuje typický příklad tradiční domácí pečené sladkosti, jaká se podávala při rodinných setkáních i nedělních návštěvách. Recept je jednoduchý, ale výsledný efekt přesahuje očekávání – vláčnost, chuťová vyváženost a univerzálnost dělají z bábovky stálici v mnoha domácnostech.

Ingredience

Počet porcí
/na vymazání formy/
/na vysypání formy/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    372 kCal
    1 556 kJ
  • Tuky
    19,21 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    3,49 g
  • Sacharidy
    43,48 g
  • - z toho cukry
    23,92 g
  • Bílkoviny
    7,74 g
  • Sůl
    0,65 g
  • Vláknina
    0,81 g
  • Energie
    3 724 kCal
    15 580 kJ
  • Tuky
    192,05 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    34,85 g
  • Sacharidy
    434,84 g
  • - z toho cukry
    239,20 g
  • Bílkoviny
    77,35 g
  • Sůl
    6,46 g
  • Vláknina
    8,05 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev).
2
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou.
3
V míse vyšlehejte vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
4
Přidejte tvaroh, olej a mléko, promíchejte do hladkého krému.
5
Vmíchejte citronovou kůru.
6
Mouku smíchejte s kypřicím práškem a postupně ji zapracujte do tvarohové směsi.
7
Těsto nalijte do připravené formy a lehce uhlaďte povrch.
8
Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
9
Upečenou bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku.
10
Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.