Večeře
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 30 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Vegan večeře - tofu s asijskou zeleninou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.4/5)

Jednoduché zdravé veganské jídlo spojuje jemně opečené tofu s křupavou asijskou zeleninou v aromatické sójovo-sezamové omáčce. Zázvor a česnek dodávají jemnou pikantnost, sezamová semínka jsou pak nositelky lehce oříškového podtónu.

Díky rychlému restování si zelenina zachovává svou barvu a křupavost. Tofu nasákne chuť omáčky a vytvoří dokonalý kontrast mezi jemnou strukturou a křupavým povrchem. Podáváno s rýží se jedná o skvělé vyvážené jídlo plné rostlinných bílkovin a vitamínů. Jde o lehkou, ale vydatnou večeři, která uspokojí nejen vegany, ale i milovníky asijské kuchyně.

Ingredience

Počet porcí
/pevné/
/mleté/
/cukrový/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    369 kCal
    1 544 kJ
  • Tuky
    8,94 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,66 g
  • Sacharidy
    56,98 g
  • - z toho cukry
    6,68 g
  • Bílkoviny
    16,11 g
  • Sůl
    2,18 g
  • Vláknina
    6,28 g
  • Energie
    1 476 kCal
    6 174 kJ
  • Tuky
    35,77 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,64 g
  • Sacharidy
    227,91 g
  • - z toho cukry
    26,72 g
  • Bílkoviny
    64,42 g
  • Sůl
    8,70 g
  • Vláknina
    25,10 g

Postup přípravy

1
Tofu osušte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte se sójovou omáčkou a nechte 10 minut marinovat.
2
Brokolici rozdělte na malé růžičky, papriku nakrájejte na proužky, mrkev na tenké plátky a jarní cibulku na šikmé kousky.
3
Ve woku rozehřejte sezamový olej, přidejte tofu a opékejte dozlatova (asi 5 minut). Poté dejte stranou.
4
Do stejné pánve přidejte nastrouhaný česnek a zázvor, restujte 30 sekund. Přidejte brokolici, mrkev a cukrový hrášek. Restujte 3 minuty.
5
Vraťte tofu zpět do pánve, přidejte papriku a jarní cibulku. Restujte další 2 minuty.
6
Posypte sezamovými semínky a podávejte s rýží.
Česnek je přírodní zázrak nabitý vitamíny a minerály! Obsahuje vitamíny C, B6 a mangan, dále železo, vápník a draslík. Je bohatý na antioxidanty a obsahuje alicin, který má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Díky těmto látkám podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a chrání srdce. Pravidelná konzumace česneku je klíčem k pevnému zdraví! → více