Snídaně - Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 2
    PORCE
Zdravé lívance z ovesných vloček
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.4/5)

Tyto zdravé lívance obstarají výživnou snídani nebo lehkou svačinu. Díky ovesným vločkám obsahují vlákninu, která zasytí, a jsou přirozeně doslazené banánem. Jsou oblíbené mezi sportovci a těmi, kdo se snaží jíst zdravě.

Ingredience

Počet porcí
/lze použít rostlinné/
/3 g = půl lžičky /
/volitelné/
/na smažení/

Na ozdobení

/nebo tvaroh/
/nebo javorový sirup/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    525 kCal
    2 197 kJ
  • Tuky
    13,76 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,51 g
  • Sacharidy
    83,17 g
  • - z toho cukry
    23,01 g
  • Bílkoviny
    21,08 g
  • Sůl
    0,83 g
  • Vláknina
    10,86 g
  • Energie
    1 051 kCal
    4 396 kJ
  • Tuky
    27,51 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    13,02 g
  • Sacharidy
    166,34 g
  • - z toho cukry
    46,02 g
  • Bílkoviny
    42,15 g
  • Sůl
    1,66 g
  • Vláknina
    21,71 g

Postup přípravy

1
Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku nebo použijte již mleté vločky. V míse smíchejte mletý banán (pokud používáte), vejce a mléko. Přidejte mleté vločky, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte.
2
Nechte těsto 5–10 minut odpočinout, aby vločky nasákly tekutinu a těsto mírně zhoustlo.
3
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu kokosového oleje. Naběračkou tvořte malé lívance (cca 8–10 cm v průměru). Smažte je na středním ohni asi 2 minuty z jedné strany, poté otočte a smažte další 1–2 minuty.
4
Podávejte s banánem, nebo jiným čerstvým ovocem, jogurtem a trochou medu nebo sirupu podle chuti.
Nadýchané lívance zvládnete i bez lívanečníku! Připravte si těsto z mouky, mléka, vajec a prášku do pečiva. Smažte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Bublinky na povrchu jsou signálem k otočení. S domácí marmeládou či javorovým sirupem budou vaše lívance nepřekonatelné! → více
Správná pánev na lívance zajišťuje rovnoměrné propečení a snadnou manipulaci. Dbejte na kvalitní materiály (litina, nerez, nepřilnavý povrch) a správnou velikost. Vyberte ergonomickou rukojeť a hlavně vhodný povrch kompatibilní s vašim sporákem. → více