Snídaně - Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Zdravé jablečné lívance
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.3/5)

Díky ovesným vločkám jsou bohaté na vlákninu a další živiny, jablka jim pak dodávají přirozenou sladkost. Jsou snadné na přípravu a lze je libovolně přizpůsobit – například použitím bezlepkových vloček nebo rostlinného mléka.

Ingredience

Počet porcí
/jemně mleté/
/strouhané/
/nebo javorový sirup/
/1 g = špetka/

Na ozdobení

/nebo sirup/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    310 kCal
    1 297 kJ
  • Tuky
    7,04 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,34 g
  • Sacharidy
    52,28 g
  • - z toho cukry
    23,69 g
  • Bílkoviny
    12,17 g
  • Sůl
    0,94 g
  • Vláknina
    6,29 g
  • Energie
    1 242 kCal
    5 196 kJ
  • Tuky
    28,14 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    9,36 g
  • Sacharidy
    209,10 g
  • - z toho cukry
    94,74 g
  • Bílkoviny
    48,67 g
  • Sůl
    3,77 g
  • Vláknina
    25,14 g

Postup přípravy

1
Strouhaná jablka smíchejte s vejci, mlékem, vanilkovým extraktem a medem. Do jiné mísy prosejte mleté ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl. Postupně přimíchejte suché ingredience k tekutým, dokud nezískáte hladké těsto. Nechte těsto 10 minut odpočinout, aby vločky nasákly.
2
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte kokosový olej na středním plameni. Lžící nalijte těsto na pánev a vytvořte malé lívance. Smažte 2-3 minuty z každé strany dozlatova.
3
Lívance ozdobte jablky, jogurtem a kapkou medu nebo sirupu.
Správná pánev na lívance zajišťuje rovnoměrné propečení a snadnou manipulaci. Dbejte na kvalitní materiály (litina, nerez, nepřilnavý povrch) a správnou velikost. Vyberte ergonomickou rukojeť a hlavně vhodný povrch kompatibilní s vašim sporákem. → více
Nadýchané lívance zvládnete i bez lívanečníku! Připravte si těsto z mouky, mléka, vajec a prášku do pečiva. Smažte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Bublinky na povrchu jsou signálem k otočení. S domácí marmeládou či javorovým sirupem budou vaše lívance nepřekonatelné! → více