Díky ovesným vločkám jsou bohaté na vlákninu a další živiny, jablka jim pak dodávají přirozenou sladkost. Jsou snadné na přípravu a lze je libovolně přizpůsobit – například použitím bezlepkových vloček nebo rostlinného mléka.
Strouhaná jablka smíchejte s vejci, mlékem, vanilkovým extraktem a medem. Do jiné mísy prosejte mleté ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl. Postupně přimíchejte suché ingredience k tekutým, dokud nezískáte hladké těsto. Nechte těsto 10 minut odpočinout, aby vločky nasákly.
2
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte kokosový olej na středním plameni. Lžící nalijte těsto na pánev a vytvořte malé lívance. Smažte 2-3 minuty z každé strany dozlatova.
3
Lívance ozdobte jablky, jogurtem a kapkou medu nebo sirupu.
Správná pánev na lívance zajišťuje rovnoměrné propečení a snadnou manipulaci. Dbejte na kvalitní materiály (litina, nerez, nepřilnavý povrch) a správnou velikost. Vyberte ergonomickou rukojeť a hlavně vhodný povrch kompatibilní s vašim sporákem. → více
Nadýchané lívance zvládnete i bez lívanečníku! Připravte si těsto z mouky, mléka, vajec a prášku do pečiva. Smažte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Bublinky na povrchu jsou signálem k otočení. S domácí marmeládou či javorovým sirupem budou vaše lívance nepřekonatelné! → více