Chuťovky - Přílohy
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 45 min.
    VAŘENÍ
  • 1:15 hod.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Nejlepší velikonoční nádivka
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Nezaměnitelná velikonoční nádivka s hrdostí nese jméno hlavička pro svou křupavou zlatou kůrku. Jedná se o spojení bílého pečiva, silné chuti uzené kýty a čerstvých bylinek. Lehkost jí dodává našlehaný sníh z bílků. Díky poctivému množství kopřiv získává krásnou barvu, nezaměnitelnou jarní chuť. Tento pokrm je středobodem slavnostního jarního stolu.

Víte, jak my Češky rády říkáme, že světlo světa spatří nádivka, když kopřiva kvete? Tahle bylinka, kterou farmaceutické firmy závidí, je doslova nabitá živinami. Zatímco ostatní bylinky na jaře teprve nesměle vykukují, kopřiva je silná, plná života. Ona je takový zelený superhrdina. Dodá tělu železo, vitamíny A, C, které po zimě fakt potřebujeme. Jen se jich musíte nebát. Stačí je krátce spařit a rázem jsou jemné, lahodné. Dodají nádivce krásnou, sytě zelenou barvu, zemitou, lehce kořeněnou chuť, která s uzeninou a máslem tvoří božský souzvuk.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    601 kCal
    2 515 kJ
  • Tuky
    42,81 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    17,43 g
  • Sacharidy
    24,74 g
  • - z toho cukry
    3,97 g
  • Bílkoviny
    31,81 g
  • Sůl
    5,17 g
  • Vláknina
    1,37 g
  • Energie
    3 604 kCal
    15 078 kJ
  • Tuky
    256,86 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    104,55 g
  • Sacharidy
    148,43 g
  • - z toho cukry
    23,80 g
  • Bílkoviny
    190,84 g
  • Sůl
    31,00 g
  • Vláknina
    8,23 g

Postup přípravy

1
Nakrájejte starší rohlíky na kostičky o hraně přibližně 1 cm. Rohlíky vložte do velké mísy. Mléko mírně ohřejte, zalijte jím rohlíky.
2
Nechte stát asi 10 minut, aby se mléko zcela absorbovalo. Poté rohlíky velmi jemně vymačkejte (jen pro odstranění přebytečné tekutiny), zbylé mléko můžete vylít.
3
Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Kopřivy krátce spařte vroucí vodou, sceďte a důkladně vymačkejte. Následně je nasekejte najemno. Nyní nasekejte i pažitku a petrželku.
4
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Do mísy s rohlíky přidejte žloutky a pečlivě promíchejte. Přidejte nakrájené uzené maso, spařené nasekané kopřivy, pažitku, petrželku, kypřící prášek a rozpuštěné máslo.
5
Směs ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Vše důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
6
Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech přibližně 30 x 20 cm vymažte máslem.
7
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Sníh opatrně, ale důkladně, vmíchejte do nádivkové směsi, snažte se zachovat co nejvíce vzduchových bublin. Směs nalijte do připraveného pekáčku.
8
Pečte asi 35 až 45 minut dozlatova. Nádivka je hotová, když je pevná na dotek a špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
9
Velikonoční nádivku nechte krátce vychladnout, nakrájejte na porce. Podávejte s kyselou okurkou, případně posypanou čerstvou pažitkou.
Velikonoce nejsou jen svátky jara, ale i skvělého jídla! Na Zelený čtvrtek se pečou sladké jidáše s medem, Bílá sobota patří mazanci a beránkovi, zatímco na Velikonoční pondělí nechybí nádivka, koláče a pečené maso. Každý den má své tradiční pokrmy. → více